La ciutat

La ciutat

dimecres, 15 de novembre del 2023

Castelló, ciutat saludable?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el concepte "salut" com un estat de complet benestar físic, mental i social. L'Ajuntament de Castelló, el d'abans i el d'ara, creien i creuen fermament que aquest equilibri es pot aconseguir amb polítiques públiques i comunitàries, des de la promoció de l'esport, passant per la dinamització cultural i educativa, la qualitat dels serveis públics o el foment de les xarxes comunitàries. La ciutat pot millorar el seu potencial saludable identificant actius de salut i donant-los a conéixer. Quins són aquests actius?

Ja el 2015 l'anterior govern municipal va iniciar, diferents projectes d'impacte social a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, "Edusi-Transforma Castelló", cas de la transformació del camí La Plana, millora de l'accessibilitat a les parades dels autobusos urbans, la creació d'un nou portal d'atenció ciutadana o la continua ampliació de la xarxa de carrils bici.

També l'any 2021 i sota la campanya "Tu també pots deixar empremta" va proposar un canvi d'hàbit senzill i assequible a tota la ciutadania, consistent en bescanviar 50 quilòmetres setmanals amb cotxe per trajectes caminant, amb bicicleta o amb autobús, optant per mitjans de transport alternatius més nets i saludables.Campanya que, malauradament, va caure en sac foradat.

El nou govern eixit de les urnes, amb aquesta línia de la sostenibilitat i salut, va decidir el setembre passat la microactuació que en aquests moments està en execució consistent en la millora de la mobilitat de vianants i disminució del trànsit rodat al Bulevar Blasco Ibáñez, amb la darrera finalitat de generar nous espais de trobada i convivència ciutadana.

Vistes així les coses podem dir que tot i que la mitjana d'arbres per habitant continua sent baixa, i el nivell de soroll no es redueix tan ràpidament com era d'esperar, la contaminació a la ciutat pot considerar-se baixa, l'aire prou net i les activitats culturals diàries, amb actes per a totes les edats i capacitats físiques, tot i que no sempre són del gust de tots, unit al fet que s'ha frenat prou la construcció de grans edificis i amb ells la possibilitat de permetre amb certa facilitat veure el cel i les muntanyes, fan de Castelló, una ciutat saludable.

Malgrat aquests avanços, pense que a Castelló podem aprofitar molt més del que ho fem els recursos i dinàmiques relacionals existents per promoure el benestar emocional. En aquests moments, el sentiment de pertinença a la comunitat, que ens ha d'ajudar a sentir-nos útils i en germanor, i a reduir el sentiment d'aïllament social, deixa molt a desitjar.

Només cal repassar les diferents manifestacions viscudes a la ciutat en els darrers dies, d'un color i l'altre, actes que no ajuden, a parer meu, gens ni mica a fer front o adaptar-nos a les situacions i demandes socioambientals, més encara, poden arribar a generar reaccions d'estrés, que es poden associar a patiment mental, fent que la convivència i la vida saludable social siga, a vegades, impossible.


Hem d'avançar cap al benestar
no només millorant aspectes com habitatges assequibles, accessibles, segurs i saludables, reducció de la contaminació, nous dissenys urbans i més zones verdes, si més no també avançar en les relacions personals, en empatitzar amb els veïns, per aconseguir una major viabilitat dins la mateixa ciutat, Castelló, el meu poble.

Aconseguir que Castelló siga un lloc molt més que per a viure és el gran repte. Sembla que tot i que encara hi ha molt per fer, anem per bon camí. No, no som la millor terreta del món, però ho publicava, també el darrer mes de setembre, quina casualitat, un diari digital castellonenc; segons un informe elaborat per l'empresa consultora MWCC, a partir de les dades de la plataforma especialitzada en bases de dades Numbeo, la capital de la Plana entrava al top 10 de ciutats amb millor qualitat de vida del país, ocupant el seté lloc. Segons els indicadors de satisfacció, la ciutat més saludable del país és Pamplona, però a Castelló la qualitat de vida sembla és prou alta.

La vida urbana pot portar associats greus impactes negatius a la salut. El simple fet de viure en una ciutat com la nostra, no hauria de comportar aquests riscos, sobretot perquè són perfectament evitables. Cal lluitar per aconseguir un entorn ciutadà que facilite i fomente un estil de vida ple i saludable, tant des del punt de vista físic com emocional. Aquest diuen és el gran repte del nou equip de govern municipal. Ho aconseguiran? Amb les accions que fomenten, ho tenen difícil. Temps al temps...

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada