La ciutat

La ciutat

dijous, 23 de novembre del 2023

Un pas més, un nou pas.

Com cada any, a aquesta alçada de novembre ja han començat els assajos de l'obra teatral més representativa de Nadal a Castelló, el Betlem de la Pigà. Conjuntar text, música i plasticitat escènica, tot i ser cada any semblant, suposa des de fa ja més de quaranta anys tot un repte.

Si difícil és conjuntar més de dues-centes persones en escena, més encara ho és interpretar la part musical, la difícil música de Matilde Salvador, les Nadales; catorze peces per a coral, que amorosament i de manera harmònica donen prestigi musical a l'obra, que com deia Matilde no són peces fàcils, però, les coses difícils són les que costen de fer, i les impossibles costen una mica més d'esforç.

Al llarg de les quatre dècades transcorregudes des de l'estrena, han estat diverses les corals que han interpretat la part musical del Betlem, des de la primera, la "Coral Polifònica Castellonenca", dirigida pel recordat Joan Ramón Herrero, després i per un bon grapat d'anys la "Coral Vicent Ripollés" amb J.R. Herrero primer i M. Torada més tard com a directors, fins a l'any 2010 en què va ser el cor de cambra "Grup de veus Música Viva" sota la direcció de Miguel A. Martínez qui va prendre el relleu mantenint-se en l'actualitat, les encarregades de donar a conéixer les peces musicals nadalenques en altres àmbits culturals.


Les "nadales del betlem de la Pigà" des del moment de l'estrena, van traspassar la mateixa representació, anant més enllà, constituint en conjunt i pel seu pes musical tot un concert únic i tradicional, formant part dels diferents programes que, culturalment han conformat el Nadal dels nostres pobles.

Només cal recordar com pobles com Benicàssim amb el projecte "les Nadales de Matilde", o Borriana amb "El Nadal vist per Matilde" entre d'altres, han estat en diferents ocasions espais on s'han pogut escoltar, la Nadala dels xiquets, l'Al·leluia, la Nadala primerenca, la del desert, la de la crida, la del cacauero, la de les beates, la dels mariners, la dels codonys, la del volaoret, la cançó de bres i la dels pastorets, al costat de la cançoneta del Moro Muça o la cançoneta de la Pigà, pel gaudi de tots els assistents.

Ara, en aquests dies, un nou projecte patrocinat per la Diputació castellonenca veu la llum, el primer cicle de concerts corals, sota el títol genèric "Les nadales del Betlem de la Pigà", a càrrec de la formació "titular" del Betlem, que a més d'interpretar les diferents peces, comptarà amb un narrador que recitarà i ficarà en context els assistents.


Així, des del pròxim dia 2 i fins al dia 30 de desembre, des de Morella fins a Llucena, passant per Benicarló, Torreblanca, la Pobla Tornesa, Vall d'Alba i Xilxes, les nadales "de la Pigà" ompliran de costumisme, tendresa, i vida castellonenca les diferents esglésies, capelles i teatres.

Des de l'associació cultural del Betlem de la Pigà, ànima de la representació, ens alegrem que la cultura i tradició viva nadalenca arrelada al nostre poble, arribe mitjançant aquest nou projecte a tots els racons de les nostres comarques ajudant a conéixer l'ample bagatge de la cultura tradicional castellonenca.


La música de les nadales de Matilde, i la seua lletra, la del betlem més castellonero, que conjuntament reflecteixen els trets d'identitat del nostre poble arribaran aquest any una mica més lluny, amb l'arribada del Messies, que naixent al Forn del Pla, portarà el seu missatge de música i pau a les terres de mar i de muntanya de l'estimat territori provincial.

Un nou pas està a punt per a donar-se en aquest comboi cultural, tot un clàssic ja, que no tan sols avança el Nadal pairalista i local, si més no, també ara el trasllada a localitats germanes.

Esperem i desitgem que aquest nou retrobament amb la música ajude a posar encara més en valor el protagonisme de les nadales del Betlem i, la gent dels diferents pobles, tinguen la possibilitat d'escoltar "en viu i directe", les variacions musicals de les diferents peces, a la vegada que servisca aquest nou projecte per a animar a la gent a sortir, trobar-se i compartir. Per molts anys!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada