La ciutat

La ciutat

dissabte, 25 de novembre del 2023

Després dels bous, la boxa: violència cultural.

Si la setmana passada va ser el govern de PP a la Diputació qui va "treure pit" anunciant un suport major a l'escola taurina, al món del bou, poc ha tardat el bipartit del govern municipal de la nostra ciutat, en anunciar el suport oficial al món de la boxa local.

Si entre el mateix veïnat hi ha divisió d'opinions a l'hora de considerar el món del bou en totes les seues manifestacions com a art o extrema crueltat, també en relació amb la boxa no hi ha hagut mai acord en considerar-la veritable esport o, al contrari, instint primitiu i "ego" de superioritat.

Tal vegada per no ferir sensibilitats o simplement per no ser partidaris de recolzar un i l'altre món, els governs provincial i local dels darrers huit anys, tot i que van ser tolerants en els bous i la boxa, no van alenar massa l'afició. Com a conseqüència van haver de suportar dures crítiques per part dels promotors i impulsors de diferents "festejos, exhibicions i vetllades".


Si el millor que tenim les persones és la vida, posar-la en perill de manera voluntària és tota una contradicció.
En això, tots estem d'acord, però per damunt d'aquesta realitat, sembla que els nostres governants pensen que el fet de mantenir, contents els practicants i els aficionats provincials i locals als bous o la boxa amb ajudes directes, pot portar-los més beneficis, vots?, que si simplement ho toleren sense prendre partit. Tal vegada serà així, o tal vegada no...

Sembla que la memòria és curta, i ara, el nostre ajuntament, representat per la regidora d'esports la senyora Hurtado i l'edil de comerç el senyor Vidal, per visibilitzar el suport de tot l'equip de govern amb la boxa, s'apresten a rebre amb foto inclosa en el saló de plens, als representants del club local "boxeo la Unión", que, és cert, que és un club de la ciutat que al llarg de la seua centenària història ha portat el nom de Castelló arreu del món, però, malauradament sembla que obliden que, encara no fa dos anys, el febrer del 2022, vam ser notícia nacional per ser al pavelló ciutat de Castelló el lloc on, en plena competició, durant un combat de boxa, el jove púgil valencià Héctor Gonzalez, va caure desplomat en sofrir un vessament cerebral i, malgrat ser traslladat ràpidament a l'UCI de l'hospital, després de romandre en coma dotze dies, va morir.


Si, és veritat que estem parlant d'un lamentable accident, però, els valencians tenim una dita que diu "evita l'ocasió i evitaràs el perill". Ningú pot ni deu prohibir els espectacles dels bous ni de la boxa, però que siguen fomentats, secundats i aplaudits per aquells que governen no crec siga la millor opció.

La violència de qualsevol classe no hauria de cabre a la societat actual i, tant els bous com la boxa són, a parer meu, compartides o no, manifestacions públiques de violència animal en un cas i interpersonal en l'altre, que fan que quan més avancem en el temps, més retrocedim pel que fa a humanitat.


Si pel que sembla a les persones, cada dia ens resulta més difícil comportar-nos de manera menys violenta, probablement a causa de l'estrés i la voràgine en què vivim, en un món tan competitiu, amb necessitat de desfogar-nos normalment amb el més feble i indefens, el bou, o fomentant l'agressivitat, amb la boxa, no oblidem que qui vol triomfar ha d'utilitzar la violència, de manera física, per poder derrotar el seu oponent, els nostres dirigents haurien de plantejar-se més seriosament el seu suport i no fomentar allò que genèricament coneixem com a "violència cultural".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada