La ciutat

La ciutat

dilluns, 6 de novembre del 2023

De noms i números de carrer.

Un dels primers acords que va prendre la corporació municipal castellonenca, presidida per Antonio Tirado Jiménez, el primer alcalde elegit democràticament a la capital de la Plana després de quaranta anys de dictadura, va ser el canvi de retolació de les places i carrers de la ciutat que es titulaven encara amb noms de personalitats i fets vinculats amb l'anterior règim franquista i amb la guerra civil del 1936.

Des d'aquell moment i fins avui, amb el pas dels anys, alguns carrers de la ciutat han anat canviant de nom, sempre amb més o menys polèmica, amb partidaris i detractors; els darrers canvis van tenir lloc el darrer trimestre del 2022, ara fa un any.

Tot just fa hui un mes que el nou equip de govern de l'Ajuntament de Castelló, integrat pel PP i Vox, va valorar recuperar el 2024 els noms de carrers franquistes eliminats per l'Acord de Fadrell (PSPV, Compromís i Podem-EU) a finals del 2022, en aplicació de la llei de memòria democràtica.


I és que al nostre país el model numèric, dissenyat tècnicament de forma similar a un pla cartesià, de traç quadricular i mètric, que sol ser habitual als pobles americans, no té cabuda, tot i que un llistat de carrers o classificació general de les vies públiques, per poder utilitzar-lo tant amb finalitats fiscals com urbanístiques o comercials, ha estat més que necessari des de fa molts anys al nostre país, la nostra ciutat i els nostres pobles.

A banda, en cada carrer els diferents habitatges, per la seua millor identificació, porten des de més de dos segles, un número de policia, sistema que també pot variar segons el país, tot i que una de les formes més emprades és aquella de dreta i esquerra amb nombres parells i senars. La numeració comença des del centre del poble o de la ciutat. Si és una ciutat costanera o un poble enganxat al mar, la numeració comença al costat de la costa. De tota manera podem trobar excepcions a aquesta norma i trobar carrers amb tots els números correlatius a la mateixa vorera.

Va ser a partir del 1850 quan l'Estat demana els plànols de les poblacions i els ajuntaments intervenen en els noms dels carrers. Deu anys després, una Reial Ordre de 24 de febrer de 1860, del Ministeri de la Governació, aprovava les regles per efectuar la retolació de carrers i la numeració de les cases. La Reial Ordre va ser signada pel senyor José Posada Herrera, ministre de la Governació, en nom de la Reina Isabel II.


S'ordenava que a totes les Secretaries d'Ajuntaments s'obrís un registre que expressés "l'estat en què es trobaven els carrers, la numeració de les cases, edificis i habitatges. Havia de recollir, també, els noms de carrers, places, placetes i passeigs, així com la col·locació de plaques a l'entrada i sortida del carrer, per a la seua correcta identificació.

El número s'havia de col·locar, obligatòriament, per sobre de la porta principal de la casa. Ho pagaria el propietari de la casa i hauria de ser uniforme a tota la població. La placa que indicara el nom del carrer seria costejada per l'Ajuntament.

I si la polèmica pels noms no ha deixat d'estar present cada cert temps o cada canvi de sistema de govern, també la qüestió dels números de les cases ha estat objecte de controvèrsies o maldecaps, ja que, per allò de l'evolució i transformació del poble, alguns habitatges han estat enderrocats i ampliats, de manera que de diferents solars menuts adossats han eixit habitatges molt més grans, o algunes cases han deixat pas a nous carrers, perdent-se en molts casos, la correlació numèrica.


Qui més saben de tot açò, sens dubte, són els carters, funcionaris del servei de correus, que de vegades se les veuen i desitgen per trobar aquest o aquell domicili, en veure adreces amb el nombre repetit, que falte, o simplement un solar on hauria d'estar una casa.

No sé quants carrers tindrà Castelló, però el que tinc clar és que no tenir una adreça correcta, pel nom o número, pot arribar a implicar que no arribe el correu, o el paquet del repartidor de les botigues en línia, o que també, en cas d'emergència, l'ambulància es puga perdre buscant la casa, o els bombers arriben massa tard perquè no poden localitzar-nos correctament.

Per tant, sóc de l'opinió que cal fer els canvis de noms i números, quan siga estrictament necessari, la resta és "embolicar el credo".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada