La ciutat

La ciutat

divendres, 3 de novembre del 2023

Volem una explicació... A qui volen enganyar?

En un sistema capitalista com el nostre, una propietat privada són els béns de qualsevol classe que poden ser posseïts, comprats, venuts, arrendats o deixats com a herència per persones naturals i jurídiques diferents de l'Estat, és a dir, per elements del sector privat de la societat.

La privacitat és un dret recollit a l'article 33.1 de la nostra Constitució i que suposa el ple poder jurídic del propietari sobre el qual posseeix. Podent emprar-ho amb l'objectiu que aquest vulga, ja siga per al seu lleure, o per donar-li una finalitat d'explotació econòmica.

Zara és la cadena insígnia del grup tèxtil de moda espanyola d'Arteijo (La Corunya), Espanya, pertanyent al grup Inditex, creada per Amancio Ortega el 1975 i que en l'actualitat compta amb més de 7000 botigues repartides per tot el món.

Des de la seua arribada a Castelló, crec va ser l'any 1992, Zara ha ocupat l'emblemàtic edifici del carrer Vera, l'antic "Lemon", propietat fins aquell moment del comerciant Leopold Monfort, al centre de la ciutat. Amb el pas dels anys, la companyia també va operar en altres indrets com els voltants de "El Corte Inglés" i el centre comercial "Salera".


Ara, trenta anys després, fa només uns dies, va saltar la notícia que l'empresa tèxtil havia comunicat a la trentena de treballadors de l'establiment el cessament de l'activitat a partir del 31 de gener del 2024 i el tancament definitiu de l'edifici.

La notícia va córrer com la pólvora per tota la ciutat no tan sols per la pèrdua d'una de les principals i més populars tendes del centre de Castelló, si més no pel cop que suposava pel comerç dels voltants, per l'atracció que l'establiment té sobre els veïns i visitants.

Fins i tot des de l'ajuntament, que des del primer dia busca fer realitat la proposta electoral "d'aconseguir un centre viu i dinàmic que revitalitze l'economia local", en assabentar-se de la situació, no va tardar a enviar un missatge de tranquil·litat, sent la mateixa alcaldessa qui, davant la mala notícia, manifestava la voluntat inicial de posar-se en contacte amb l'empresa per veure si la decisió és reversible.


Poc van tardar, segons publica un diari local, els responsables de la marca en confirmar que la reunió no es produiria, que la decisió és irreversible,
ja que va en consonància amb una reorganització empresarial molt més ampla, amb una clara aposta per l'expansió en centres comercials i la venda on-line, a la vegada que es feia pública la intenció de la firma de recol·locar els treballadors en altres centres propers, les botigues de Salera, de Sagunt o de València.

Poc o res ha de dir l'alcaldessa enfront de la decisió d'un grup sobre la seua propietat privada, per això no entenc que enfront del fracàs de reunió per aconseguir que l'empresa mantinga l'edifici en ús per ser un focus d'atracció, ahir, el portaveu de l'executiu local, Vicent Sales, manifestara que "creiem que els castellonencs mereixen i volen una explicació".

Senyor Sales, senyors i senyores del govern municipal, l'explicació és clara, no fa falta ser massa llests, tot i que econòmicament puga ser rendible mantenir l'establiment, per la política general expansiva de l'empresa no els interessa, i com a propietaris que miren els seus interessos, decideixen, com pot fer qualsevol altre, sobre el futur dels seus negocis. No és tan difícil d'entendre...


No dubte de la disponibilitat del govern municipal de posar-se a defensar la ciutat, però en aquest cas, el grup Inditex, sembla que amb el desplegament que manté: Zara, Oysho, Stradivarius, Pull&Bear, Massimo Dutti..., considera no necessari el manteniment del seu establiment del carrer Vera, i té tot el dret del món a fer el que vulga amb aquell edifici.
Una cosa diferent seria si, maltractara els seus treballadors i unilateralment prenguera una decisió sobre aquests, però sembla que això no passarà i, a hores d'ara, hi ha previstes una sèrie de negociacions amb elles i ells per tractar uns acords favorables per ambdues parts.

És necessari continuar donant vida al centre, continuar programant una oferta diversificada d'oci i cultura per atraure la gent, això ha de continuar sent tasca del govern municipal, demanar explicacions sobre decisions en propietats particulars és, aprofitar el moment per a voler-se fer propaganda. A qui volen enganyar?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada