La ciutat

La ciutat

dissabte, 6 d’abril del 2024

Dies de llonganissa i catxerulos...

El temps passa inexorablement, fa unes poques setmanes vam iniciar la Quaresma i en aquests dies ja hem sobrepassat la Pasqua i ens acostem a la gran festa de Sant Vicent Ferrer, figura històrica i patró de la Comunitat, celebrat en 200 pobles del País, entre ells més d'una trentena a la nostra província.

A Castelló, la festa important després de la Magdalena era la Pasqua "Florida", que comença el mateix Diumenge de Resurrecció, durant fins al dimarts, i prolongant-se el dilluns següent, el dia de Sant Vicent Ferrer, en aquesta ocasió,despús-demà, el pròxim dia 8.

Els dies de Pasqua i Sant Vicent són dies d'esbarjo i, per tant, amb uns elements tradicionals i essencials, alguns dels quals es mantenen al llarg del temps, cas de "la pandilla" pascuera, les mones o el berenar, mentre d'altres estan en vies de desaparició o han desaparegut ja, com alguns jocs i cançons típiques, la corda per a botar i el catxirulo.

Hui continua viva la tradició de la Pasqua, amb altres hàbits, amb canvis en els costums. Tot i això, encara està en moltes cases vigent el costum de menjar llonganissa de Pasqua, un embotit típic de la terreta i de les comarques de l'interior que segons expliquen, pot arribar a tenir un origen medieval i humil, on la carn no estava a l'abast de tothom, fent-se aquestes llonganisses més estretes per aprofitar millor la carn i consumint-les en acabar la Quaresma, sent habitual el seu consum "seca", sense necessitat de ser cuinada, en moltes ocasions per complementar el berenar amb "la mona", un enciam i un ou dur que era costum esquerdar al front d'algun conegut.


La mona
ha evolucionat i si des del tradicional brioix elaborat amb la mateixa massa que el "panquemao", de forma arrodonida i coronada amb ous durs, hem passat a escultures gastronòmiques on la xocolata és la regina i divertits pops, pingüins, óssos, pollets, conills i aneguets ocupen els aparadors de les pastisseries, la llonganissa no ha perdut vigència i, encara en aquest 2024, l'èxit d'aquella provoca que deixe de ser, sol, de Pasqua i puguem gaudir-la al llarg de tot l'any.

Juntament amb la llonganissa, un altre element era comú en aquests dies de Pasqua i festa de Sant Vicent, una tradició que al nostre poble, podem, mai millor dit "ha volat a l'oblit", el fet de volar o "empinar" el catxirulo, després de dedicar unes quantes hores a fer-ho tu mateix o amb la teua família amb canyes i paper de seda, amb una enorme cua composta de fil de colomar i trossets de tela que semblaven corbates penjades d'un fil amb molts colors.


Fer volar el catxerulo va ser per molts anys una diversió única en temps de pasqua, en ser, climatològicament parlant, aquests dies generalment ventosos a la zona costanera i litoral del nostre terme.

Encara que els valencians no poden dir que hàgem sigut els inventors del catxerulo, ja que prové de meitat del segle XIII i de la Xina, la veritat és que durant un temps va ser una part imprescindible de la festa pascuera.

Ara, fa unes poques setmanes a la fira de turisme FITUR, com a gran novetat i pòrtic per inaugurar la temporada estival va anunciar-se des de la regidoria de turisme de l'ajuntament que a les tres platges del nostre terme, Pinar, Gurugú i Serradal, es desenvoluparà allò que s'ha anomenat "festival del vent", i que sembla no serà altra cosa que un esdeveniment d'exhibició del vol de catxerulos, pel qual diuen estan treballant ja l'ajuntament, l'Associació d'Empresaris i Entitats Esportives Platges de Castelló Adepla, i el Milotxa Club de València.


Si la llonganissa de Pasqua s'ha popularitzat tant que ja no només és de pasqua, que és de tot l'any, també el vol de catxerulos a Castelló agrade o no, es reinventarà i canviarà de data
fent-se quasi esport o diversió professional, perdent la espontaneïtat i senzillesa, però guanyant en espectacularitat doncs els catxerulos que podrem veure al nostre cel fent acrobàcies tindran a més a més de gran mida, dos, tres o quatre fils per ser dominats per "pilots" especialistes.

Tot siga per continuar mantenint una tradició gastronòmica o festiva que mai hem d'oblidar, una tradició pascuera molt i molt nostra...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada