La ciutat

La ciutat

divendres, 12 d’abril del 2024

Un esdeveniment local espectacular...

Així titulava a la seua tercera pàgina el diari Mediterraneo la notícia publicada aquell diumenge 13 d'abril de 1969, referent a un acte celebrat el dia abans i més que esperat per bona part de la societat castellonenca, i que no va ser altre que la inauguració del primer gran supermercat a Castelló, els magatzems "Simago Prisunic" del carrer Major.

Un establiment que va venir per quedar-se i que va fer entrar a la ciutat en allò que s'anomenava vida moderna, a la vegada que va donar un aire renovador en la manera d'entendre el comerç directe i més encara la tecnologia puntera, amb portes automàtiques i escales mecàniques,

Simago-Prisunic Castelló va ser un més de la cadena de magatzems populars a Espanya. Adquirida el 1997 Continente i l'establiment va passar a operar sota la marca Champion. La novetat la constituïa el fet que al mateix lloc, els compradors castellonencs podien trobar des d'útils pel parament de la casa, ferreteria, drogueria, perfumeria, articles de plàstic, electricitat, ràdio, fins a articles d'alimentació i regal; mai no s'havia vist res igual a Castelló. De sobte, tot el que es necessitava a una llar es trobava en un mateix lloc, sense haver d'anar de botiga a botiga buscant.

El seu nom compost "Simago-Prisunic" feia referència a la fusió que va produir-se uns anys abans, el 1963, entre els fundadors el 1960 del grup Simago, els senyors SImó, MAyorga i Gómez que fins aquell moment disposaven de quatre Establiments a Madrid, Santander, Oviedo i Gijón, i la cadena de superfícies comercials francesa Prisunic, essent a partir d'aquell moment quan va començar una ràpida expansió fent que en el moment de la inauguració del centre castellonenc ja en foren una vintena els establiments que la cadena disposava repartits per tot el territori espanyol.

Simago-Prisunic Castelló no només va canviar en pocs anys la idea de compra dels veïns, també de visitants de tota la província en una època, els inicis dels anys 70 en què predominaven els xicotets ultramarins de barri i menuts magatzems especialitzats, cadascun en algun producte en particular, suposant una de les revolucions comercials més grans que ha tingut la ciutat al llarg de la seua història. Tant va ser així que a partir d'aquell moment va fer-se famosa aquella frase: "On quedem per veure'ns?... A la porta de Simago".


L'impacte econòmic i social que l'establiment va tenir a la nostra societat va ser molt important
. Les novetats no deixaven de sorprendre els compradors, per primera vegada es podia entrar en un magatzem i caminar pels passadissos coneixent els preus sense preguntar no ningú, ja que aquests figuraven a totes les prestatgeries; també els grans aparadors que donaven directament al carrer eren molt atractius visualment.

Com a empresa va mantenir-se per 25 anys, transformant-se en Champion el 1999 i indirectament va contribuir a la transformació urbana de la zona, ja que el mateix any 1969, sent alcalde el senyor Francisco Grangel va aprovar-se la realització de la primera fase de la que havia de ser la nova plaça d'En Cardona Vives, amb la més que desitjada unió entre l'aleshores avinguda d'en Cernuda i Velasco i el carrer Major.


El món dóna moltes voltes, el temps passa i nosaltres amb ell, i hui, 55 anys després d'aquella inauguració retorne a la memòria aquells moments, un més dels esdeveniments que ens han fet créixer com a poble en una ciutat que en aquells moments no arribava encara als 100.000 habitants. Qui no recorda aquells primers anys en què una de les atraccions de Simago era "entrar" per "pujar a les escales mecàniques", les primeres que molts castellonencs podien fer servir...

I ara, en aquests dies, quan l'establiment continua obert sota la marca Carrefour-Market, torna a ser notícia, no pel seu 55 aniversari, si més no per formar part d'una operació immobiliària en l'àmbit comercial materialitzada recentment, feta pública ara, la compra de l'immoble, juntament amb altres de diferents localitats, Tarragona, Vitòria, Guadalajara..., pel fons israelià MDSR, un canvi de propietat que almenys a curt termini, s'anuncia no suposarà modificacions palpables per al públic.

Simago, l'establiment que va fer créixer i transformar-se Castelló durant els anys 1970, des de la perspectiva del comerç i el desenvolupament urbà, que va ajudar a portar una expansió sense precedents, que va modernitzar la ciutat provocant indirectament grans canvis espacials i morfològics al centre urbà, sempre al nostre record.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada