La ciutat

La ciutat

dilluns, 16 de gener del 2017

A l'estil de Castelló...

Eren, si fa o no fa aquesta hora, les 7 de la vesprada de tal dia com avui, però de l'any 1970, un divendres, quan a la tercera planta de l'edifici de la Plaça Maria Agustina, a "la casa gran", a la Casa Sindical, i amb motiu de la festivitat de Sant Antoni "del porquet", el Sindicat Provincial de Ramaderia amb col·laboració del Gremi de Chaciners, va celebrar el "Concurs de Chacineria amb productes del porc embotits a l'estil de Castelló".

Hui parlem més de xarcuteria que de chacinería, però el seu nom com el de salxixoneria són similars, doncs tots prenen com a base de les seues elaboracions "la chacina", la carn de porc adobada de la que es faran després els xoriços i altres embotits, productes originàriament desenvolupats amb el propòsit de preservar la carn en temps en què no hi havia possibilitat de refrigeració, i amb posterioritat productes preparats i diferenciats segons chaciners, per la seva aroma i sabor, derivats dels processos de preservació i dels ingredients i formes de preparar-los.

Al Castelló de fa vora 50 anys, el gremi de chaciners i industrials del porc era molt important, molta gent s'hi dedicava, no només en l'àmbit familiar si més no també professional, i guanyar un concurs d'aquesta categoria donava un prestigi i renom extraordinaris.

Per això, aquest certamen, va adquirir molta fama, de fet, a la pàgina 2 del diari Mediterraneo de l'endemà, hi podem trobar una ampla referencia, a més a més del resultat del concurs.

Un jurat conformat pel President de la Secció Econòmica del Sindicat, el senyor Causanilles, i dos experts xarcuters els senyors Marzá Aguilella i García Santolaria, van ser els encarregats de verificar, puntuar i classificar els variats lots que diferents xarcuters de la ciutat van presentar.

Els premis anaven distribuïts en diferents categories, des d'aquell a la millor presentació, fins a les millors llonganisses fresques, passant pels blanquets, botifarres d'arròs, de ceba i mixtes, botifarra negra i llonganisses amb pebre roig.

Voleu saber quins van ser els xarcuters guanyadors en les diferents categories? De segur que algunes persones grans, recordaran els seus establiments quan llegiran "el fallo" del jurat: Millor presentació per Carolina Mas Melià, millor "blanquet" Maria Nive, millor botifarra d'arròs, José Ramos Soler, de ceba Carolina Mas, d'arròs i ceba, frigorífics Ventura, negra, Carolina Mas, i les millors llonganisses, tant les fresques com les de pebre roig, Maria Nive.

Un acte senzill, diferent, i curiós que es va celebrar a Castelló per honorar sant Antoni i que va acabar amb el lliurament de tots els productes presentats a concurs i d'altres aportats pel Gremi dels industrials del porc, a les mongetes de l'asilo del carrer Governador. Quina festa, van fer tots els asilats!!!

Per descomptat que, l'endemà, festivitat del Sant, l'assessor religiós del Sindicat, mossèn Ramón Royo va celebrar els actes religiosos, una solemne missa a la capella de la Sang, on s'havia portat la imatge del Sant en processó des de l'edifici de la Germandat de Llauradors i Ramaders de l'avinguda de Lledó i una posterior benedicció dels animals i distribució del "pa de Sant Antoni".


Uns actes diferents en una festa amb molta tradició als pobles però poc arrelada a la capital. Serà per allò del fred? I una altra curiositat, com són les botifarres i xoriços que no són a l’estil de Castelló?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada