La ciutat

La ciutat

dilluns, 2 de gener del 2017

Pluja de milions...

 Podria parlar hui de com la sort a la nostra ciutat i també la resta de pobles de la província ha tornat a passar de llarg. Ni la grossa de Nadal, ni tampoc el premi del sorteig especial d'ahir de l'ONCE s'han volgut quedar a casa nostra, que li anem a fer, en una altra ocasió serà, però no, no ho faré...

Tanmateix sí que vull parlar de milions, concretament de 131,1 milions d'euros en global, al voltant de 22.000 milions de les antigues pessetes, una quantitat enorme de diners, que correspon al pressupost de la Diputació de Castelló per aquest any que acabem de començar.

Som 135 pobles els que conformem la província, distribuïts en 8 comarques i conformats per unes 600.000 persones a les quals des del Palau de la plaça de les Aules, se'ns faran arribar aquests milions, concretats en 73,5 per igualar les oportunitats de tots els veïns de la província, mitjançant serveis socials, unitats de respir, carreteres, POY's,,,, 13,7 milions per impulsar el territori mitjançant el suport a la rajoleta, la citricultura o el turisme, 26,9 milions per implementar una gestió més eficaç i 16,9 milions d'euros per recuperar i difondre el patrimoni cultural, patrimonial, paisatgístic i immaterial, com dic al títol que encapçala aquest escrit, tota una pluja de milions.

Podria entretenir-me a buscar una distribució més concreta per tots aquests diners i de segur que trobaríem més d'una sorpresa, però simplement vaig a centrar-me en una àrea, la del patrimoni i en un apartat concret, les activitats culturals, a les que, segons el seu cap, l'amic i diputat Vicent Sales, li han correspost un pessic de 5,7 milions, el que suposa el 33,72% de tota l'àrea o el 4,35% de tot el pressupost anual de la Diputació.

Que de cada 100 euros invertits 4 i pico siguen per cultura, significa entre altres coses que, la Diputació provincial vol apostar per una programació d'activitats culturals ampla i que se suposa haurà d'abastar la promoció de l'àmbit artístic i musical, a la vegada que promoure activitats de tot tipus mitjançant la concessió d'ajudes a entitats locals i a associacions. 1000 milions de pessetes són molts diners i suposen més de 83 milions mensuals, 2,8 milions de pessetes al dia, dedicats només a la promoció i difusió de la cultura. Veurem en què queda tota aquesta declaració d'intencions...

És veritat que des del moment de les darreres eleccions en què el Partit Popular va perdre algunes de les alcaldies dels pobles més emblemàtics de la província, l'activitat cultural provincial va guanyar protagonisme. De fet al llarg d'aquest 2016 que ara acaba, el 50% dels pobles provincials, un total de 68 municipis, incloent-hi la capital, han rebut algun acte cultural, alguna activitat, amb una participació superior a les 200.000 persones, és a dir, un de cada tres castellonencs hem gaudit d'alguna activitat cultural organitzada o promoguda des de la Diputació.

Moltes d'aquestes activitats s'han centralitzat en el Centre Cultural Provincial de Les Aules, just davant del Palau Provincial, convertint-se en un dels recintes artístics de referència de la capital i, això, tot i ser important, crec ha estat una errada.

La cultura provincial no ha de ficar el principal focus a la capital, ha de consolidar la cultura a la resta de pobles, de manera que aquesta benvinguda pluja de milions ha de contribuir si més no a portar la cultura als 400 i pico mil veïns dels pobles, que de la capital ja se n'encarregarà la regidoria de cultura que juntament amb habitatge i esport, ha rebut també un increment pressupostari, per treballar en convertir la cultura en aquest 2017 en un eix clau de la política municipal. 

Benvinguts siguen els diners per cultura. Ara, només falta fer un bon ús ells, sense oblidar mai que són diners de tots...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada