La ciutat

La ciutat

dissabte, 14 de gener del 2017

Més que una vida.

 En el transcórrer de la història d'un poble cent anys no són res, però des de la perspectiva de l'existència d'un ser humà, tot i que la ciència avança ràpidament, cent anys, estareu d'acord amb mi, són més que una vida.

I justament això, hui un edifici emblemàtic de la nostra Ciutat, l'actual IES, Institut d'Educació Secundària, Francesc Ribalta, de l'avinguda del Rei en Jaume compleix 100 anys, un segle d'història.

El diumenge 14 de gener del 1917, l'edifici projectat per l'arquitecte Francisco Tomás Traver, en el solar que ocupava l'antiga plaça de bous, unes obres iniciades al febrer de 1912, va inaugurar-se per substituir l'inicial "Institut Provincial de Segona Ensenyança" que s'ubicava a l'edifici de l'antic convent de les monges clarisses al carrer Major.

L'edifici estava dividit inicialment en tres centres, l'Institut, l'Escola Normal i l'Escola de Treball, i per tant, disposava de tres patis. A la part posterior hi havia un jardí botànic que després es convertiria en pati d'esports.

Al març del 1937 canvia el seu original nom i passa a ser "Instituto Nacional de Segunda Enseñanza Juan Marco" en memòria d'un alumne mort al front de Terol al cap de pocs dies d'iniciada la guerra, fins al 16 de gener de 1943, 74 anys després de la seua inauguració, en què rep el seu nom actual, en memòria del cèlebre pintor de Solsona que, en aquell moment i per molts anys més es pensava havia nascut a Castelló.

L'edifici fou els anys 1938 i 1939, en plena guerra, Hospital Militar de Llevant, retornant després a la docència i sofrint algunes modificacions amb el pas dels anys, com fou la creació i inauguració el 1946 de la capella o les obres per separar les dues seccions, masculina i femenina dels anys 60, així com la construcció el 1968 del gimnàs.

És en aquesta època, concretament el curs 1965-66, quan jo, un xiquet d'11 anys, fill de llauradors del Raval, d'una alçada que no arribava al metre i mig i poc més de 40 quilos de pes, després de passar l'examen d'ingrés, inicia els seus estudis en el centre. Allí entra un xiquet i 6 anys després eixirà un adolescent disposat a "menjar-se el món".

En aquelles aules vaig tindre la sort de conéixer diferents professors que per la seua saviesa, a més a més de marcar tota una època a la cultura de la ciutat, van deixar una gran empremta a la meua formació, des de "Don" César Marín, José Chillida, Maria Rosa Martí, José Luís Narciso, Manuel Vivó, Joan F. Mira, Francisco Esteve o qui va ser "el senyor Director" al llarg de tots els anys de la meua permanència al centre, Don José Trullén, de qui guarde un immens reconeixement.

Vaig deixar l'institut en finalitzar el curs 1970-71, després de 6 cursos i dues revàlides, amb dos títols de Batxillerat a la butxaca "l'elemental" i "el superior de lletres", en un moment en qu començaven canvis importants en el desenvolupament socioeconòmic del país que va tenir forta incidència en l'evolució de l'ensenyament.


Sense buscar-ho vaig viure els actes del 50 aniversari de l'edifici, l'any 67 quan feia segon curs, i ara, 46 anys després d'haver abandonat les aules, tinc la sort de reviure aquella època, compartint la celebració del centenari. 

Tota una sort haver pogut formar-me en aquell centre i tota una sort encara més gran per aquells alumnes que ara l'ocupen, privilegiats per poder aprendre matemàtiques, historia o música en un centre centenari, amb uns professors, en renovades il·lusions, alguns dels quals han estat fins i tot antics alumnes, La historia continua...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada