La ciutat

La ciutat

divendres, 20 de gener del 2017

Açò és ploure

No estem acostumats ací a Castelló a tanta aigua en tant poc de temps i aquest fet no deixa de fer parlar a tots en el dia d'avui, ja siga a peu de carrer, als mitjans de comunicació escrita o les xarxes socials, i és que els diferents observatoris meteorològics dispersos per la ciutat, ja havien recollit fins a les 12 de la nit d'ahir més de 100 litres des de poc més de les 12 del matí en què va començar a ploure, i ha continuat plovent tota la nit i ho continua fent ara mateix.

Sembla que aquest registre és dels més si no el més alt assolit en un sol dia en molt de temps a la ciutat i això, irremeiablement porta associats tota una sèrie de problemes i entrebancs. Tindrem, de segur, un dia molt més mogut del que en principi caldria esperar a la nostra ciutat per un 20 de gener, sant Sebastià, i la borrasca mediterrània seguirà sent la protagonista.

I si no vols caldo dues tasses, diuen al meu poble, de manera que a aquest episodi de pluges cal afegir d'una banda el temporal marítim amb onades de més de quatre metres, que els entesos en la mar diuen és per la mediterrània una barbaritat, i d'altra, els gruixos de neu que en algunes comarques, principalment als pobles dels Ports i de l'Alt Maestrat, ja arriben als 50 centímetres, totes dues manifestacions provocades per l'intens vent de gregal.

En aquests moments la pluja és general i generosa, plou com diem a casa "a bots i barrals" i si tenim en compte que un bot és un recipient de cuir de cabra per a contenir vi, oli o un altre líquid, i un barral és també un recipient que tant pot ser de vidre, o fang, amb diferents formes, ploure a bots i barrals vol dir que l'aigua cau impetuosament i violenta com si l'abocaren dels cànters.

Estadísticament Castelló presenta una mitjana de pluges anual de 460 mm. Sent el mes més sec el juliol i el més plujós l'octubre, amb 15 mm. i 70 mm. respectivament. La mitjana de litres caiguts en un més de gener se situa en poc més de 30, tot i ser això si, juntament amb el mes de febrer els mesos més freds de l'any.

Que gener siga un mes de poca pluja ha donat peu a dites com: "La pluja de gener, al camp sempre va bé", "Aigua de gener, cada gota val un diner", o aquella altra de "Moltes pluges pel gener, bona anyada solen ser"; esperem veure acomplits tots aquests auguris també en aquest 2017.

I sí, és veritat, ahir i hui està plovent molt, però si girem la vista enrere, veurem que no estem en rècords absoluts. Voleu saber quan vam marcar rècords en pluja? Va ser el diumenge 14 d'octubre de 1962, una gota freda va fer caure en 24 hores 210 litres per metre quadrat, el riu se'n va eixir i "la Guinea" va inundar-se, tota la ciutat va romandre inquieta i preocupada, va ser la zona declarada com a catastròfica.

Però tornem a avui i a ara, pluja persistent i per moments forta, risc i incertesa, preocupació, la nostra Ciutat no està acostumada, veurem si ara preparada, a aquest episodi de pluges no previstes; vulguem o no estem subordinats a la natura, inundacions i sequera són conceptes extrems al nostre poble, o plou poc o plou massa...


La vida, la natura, tot allò que ens envolta és molt bonic i té moltes coses per a oferir-nos. Fruïm-les i acceptem que el nostre clima és molt irregular, i alterna períodes de pluja amb altres de sequera. Ara toca banyar-nos, benvinguda siga aquesta benedicció del cel, però com deia la meua àvia, que siga "aigua pura i amb mesura".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada