La ciutat

La ciutat

diumenge, 1 de gener del 2017

Malament comencem…


M'agrada viure i conviure a la meua ciutat. M'agrada Castelló a pesar de la trama urbana caòtica. M'agrada respectar l'espai comú, m'agraden les parets i places netes, els parcs verds, els "fems" al seu lloc i reciclats, el mobiliari urbà ben cuidat i els carrers bonics...

M'agrada tenir cura de la ciutat on visc, i per això, malgrat que la preocupació ciutadana al voltant de l'incivisme segons diuen no para de créixer, m'indignen i molt les escenes d'incivisme amb les que vaig haver de conviure ja l'any passat i l'altre i l'altre i pel que sembla també s'han repetit en aquest primer dia de l'any.

Necessitem un pla de xoc contra tanta deixadesa per capgirar la situació, cal potenciar les bones pràctiques. Arreglar els desperfectes costa diners, propis o de tots. No cal rebuscar massa per a continuar trobant-nos diferents sorpreses desagradables , arribant fins i tot en alguns casos al vandalisme.

És veritat que l'ajuntament lluita i de segur seguirà lluitant contra l'incivisme, però cal recordar que un comportament correcte depén de cadascú i, en l'àmbit individual, pel que veiem i observem, de duim què els veïns no som "modèlics".

Anit, la nit de cap d'any, va ser una nit especial, la nit principal de la festa i la disbauxa, de la diversió, però malauradament, sembla que com tots els anys, va tornar a ser per alguns una nit sense codi, la nit ideal per cridar, fer soroll, embrutar els carrers, destrossar el mobiliari urbà, escopir, orinar i, sobretot consumir alcohol a la via pública, el que va acabar en algun cas, de manera gens cívica.

"Maximum fun, minimum disturbance", o el que és el mateix "màxima diversió, mínima molèstia". Aquest hauria de ser el lema ciutadà per tot aquest any 2017 si no volem que les conseqüències negatives ens porten a una pèrdua total de valors socials i cívics.

La conscienciació és bàsica per combatre l'incivisme i aconseguir que la població respecte tots els elements de la via pública i del seu entorn Tots sabem que la utilització responsable dels béns públics i dels espais destinats a tal efecte generen un entorn agradable i net, però pocs o massa pocs, considerem que "són realment nostres" i com a tal cal tenir-ne cura.

Millorar la imatge de la nostra ciutat és possible si tots posem de la nostra part. La implicació i la col·laboració ciutadana és fonamental en aquest objectiu. La participació activa és la clau per a un municipi més cívic.

No tot està perdut, no tot està encara per fer, s'ha avançat molt però la realitat ens diu que encara no és prou. Que hagen d'aparèixer en llocs públics i en propietats privades, cartells com els que jo he trobat aquest matí sense haver d'allunyar-me massa de casa, o portes i parets empastifades, demostren que la consciencia ciutadana ha de millorar i molt encara.

Per aconseguir-ho no n'hi ha prou amb l'escola i amb els agents cívics o la Guàrdia Urbana. L'educació comença a casa, i és aquí on vull fer incidència màxima, a la voluntat individual de comportar-se cívicament i d'ensenyar-ho als més menuts i que aprenguen també els no tan menuts, de manera que puguem arribar a aconseguir viure en un entorn que el sentim nostre i que la ciutat, Castelló, projecte una imatge de la qual ens puguem sentir orgullosos. M'agradaria comptar amb tots vosaltres per aconseguir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada