La ciutat

La ciutat

dilluns, 30 de gener del 2017

Un nou impuls

Va néixer amb voluntat de convertir-se en el dolç oficial de les festes de la Magdalena, aquell que identificara un sabor tradicional i, a la vegada, rendirà homenatge als nostres orígens, incorporant la imatge de l'ermita.

Fins a aquell moment, la "coca de creïlla", era la delicatessen que ens definia com a poble, fent-se inclús amb el dibuix del campanar de la vila a sobre, però tenia el "handicap" de ser comunitària, difícilment es podia comprar "a trossets" i, en cas de poder-se fer mai era una individualitat, sempre era una part d'un tot més gran.

El gremi de forners va crear un concurs i els mestres artesans van ficar-se a la feina, era l'any 2010. El resultat ja el coneixeu tots: el fadrinet, moniato, mistela, pinyons, albercocs confitats, crema o figues, entre altres productes, tots ben treballats, per endolcir les taules en dies de festa.

Han passat quasi set anys des d'aquell 10 de febrer del 2010 en què l'alcalde Fabra i la Regina de les festes, la senyoreta Lázaro, van presentar-lo en societat al saló de Plens de l'ajuntament. En aquest temps transcorregut el dolç no ha aconseguit convertir-se en eixe dolç essencial a les taules castelloneres, malgrat els esforços que des del Gremi no han parat de realitzar-se.

Recorde com l'any 2011 per promocionar-lo, a les portes de la setmana de Magdalena, van repartir-se 1.000 fadrinets als porxos de l'ajuntament de manera popular i totalment gratuïta, o com en l'acte de la Galania de l'any passat van ser 1.100 els repartits entre els assistents com a homenatge a la màxima representació femenina de la festa; tot i això, la seua consolidació, sembla ser no ha estat l'esperada

En els darrers anys i per promocionar el dolç s'han vist als aparadors dels forns i pastisseries que l'elaboren uns cartells, convidant a conèixer-lo i tastar-lo, però tot i això sembla que pel Gremi de Forners de Castelló, el reclam no ha estat suficient o millor encara, vol anar-se una mica més lluny, i ara, tot just aquest matí, s'ha presentat el que ha de ser el I Concurs de Cartells de Fadrinet, cartell que ha d'identificar el dolç oficial de les festes, annexionant creativitat, tradició i gastronomia.

Una nova iniciativa es posa en marxa per seguir promocionant "el fadrinet". Un concurs on el premi pel guanyador o guanyadora tot i ser una quantitat simbòlica, 100 euros, porta unida la satisfacció de poder verure la seua creació, el seu cartell, "penjat" a tots els aparadors dels forns artesans i entitats col·laboradores que, elaboren o distribuïsquen el dolç.

Des d'ací desitge al jurat conformat per la presidenta del Patronat de Festes, el representant de la Ruta Sabors de la Diputació, els presidents de la Gestora de Gaiates i la Federació de Colles, i la gerent de Serveis de Fleca, juntament amb el president i un representant del Gremi de Forners de Castelló, tot "el seny" i encert per triar un cartell, que siga un crit d'atenció i un reclam evident per tractar d'aconseguir l'empenta definitiva per aquest dolç que, tracta d'obrir-se camí dins el món de la festa.


I als il·lustradors i cartellistes locals, que en són molts, demanar-los també un esforç i que des de demà mateix i fins al 16 de febrer presenten les seues creacions; la ciutat, les festes, el Gremi de Forners i els veïns i forasters, ho esperem amb impaciència. També ells poden contribuir en el seu saber fer a la internacionalització. Les festes són de tots i les hem de fer grans entre tots. Benvingut siga aquest nou impuls...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada