La ciutat

La ciutat

dissabte, 21 de gener del 2017

El cas de les taronges urbanes.

Dir que la citricultura castellonenca està malament no és descobrir res nou. Any rere any, en són més "les fanecades de tarongerar" abandonades al nostre terme municipal. La raó és ben clara, no es rendible el seu manteniment de cap manera, massa anys en pèrdues desil·lusionen a qualsevol veí, llaurador o hereu familiar d'algun trosset, que fent esforços vol mantenir, per l'estima envers el patrimoni.

Però no, no voldria jo hui reflexionar sobre el que ha estat la citricultura per la nostra terra, ni tampoc el que ara és i el negre futur que s'intueix. Voldria parlar d'un altre tipus de tarongers, aquells que des de fa uns quants anys proliferen als nostres carrers i places, amb un caràcter ornamental, el "citrus aurantium" o taronger amarg, que, en arribar aquestes dates, ens ofereixen els seus fruits les taronges agres, conegudes també com a taronges sevillanes doncs va ser l'ajuntament d'aquella localitat un dels primers a emprar aquest cítric híbrid com a ornamental per la ciutat, per allò de la flaire i colorit que emana.

El taronger amarg és d'origen asiàtic i van ser els àrabs els que van estendre el seu ús. Els califes de Còrdova van ser precisament els qui van donar a aquest petit arbre el caràcter de planta ornamental per excel·lència, plantant-ho en carrers, jardins i patis privats o de mesquites. Com a arbre decoratiu de carrers és ideal doncs és més alt que el de les varietats de consum i amb menys ramificació a la zona baixa del tronc, però presenta també un inconvenient, cal recollir el fruit, no pot quedar-se indefinidament penjant, doncs si esperem a la seua caiguda natural sobre les voreres, tindrem molèsties, brutícia i fins i tot cotxes bruts i taronges "esclafades" sobre el paviment.

Això obliga a la seua recol·lecció. No sé a Castelló si serà l'empresa encarregada del manteniment de parcs i jardins qui s'ha de fer càrrec d'aquesta "collida", però a hores d'ara, siga qui siga, encara no ha començat i molts carrers i parcs ja es veuen plens de taronges esclafades, amb la corresponent mala imatge i molèsties veïnals.

Si cada dia els arbres són més grans i a més a més el procés d'implantació d'aquesta espècie va en augment, significa que cada any són molts més els quilos de "fruita" que es recullen. M'agradaria saber quantes tones van recollir-se l'any passat i que van fer-se d'elles.

I dic açò perquè tal vegada el nostre ajuntament com ho fan altres amb més experiència, podria estalviar-se la partida destinada la collita en els comptes municipals, ja que la taronja amarga no ha d'anar a la brossa directament, pot usar-se per a fer un tipus de melmelada molt apreciada pels anglesos, confitures, salses i els olis essencials de la pell aprofitables en cosmètica.

Hi ha empreses a Andalusia, cas d'Alcorfruit, ubicada en la localitat sevillana de Lora del Rio, però també a València, concretament a Sagunt, "naranjas che", i supose que algunes altres, que comercialitzen aquest tipus. No se tracta de fer negocis municipals, però tal vegada aquestes empreses farien la collita a canvi del producte, i així aconseguiríem d'una banda que no fora cap gravamen per la curta caixa municipal i, d'altra, retirar els fruits de voreres i paviment millorant l'estètica dels nostres carrers en aquest mes de gener.

L'economia castellonenca tan lligada a aquest arbre de blanca flor, sustent dels nostres avantpassats, està demostrat i clar que no pot mantenir-se, però tot i això hem de fer el possible perquè independentment que les taronges urbanes tinguen o no valor comercial, i que el seu mercat siga inestable, hem de dignificar aquest símbol tradicional, de vital importància, el nostre principal vincle amb el territori.


No, definitivament no és un arbre més "per fer bonic" i mereix tota la nostra atenció, començant per la de la regidora responsable de parcs i jardins municipals, l'apreciada Sara Usó, continuant pel veïnat impedint que algú puga fer un mal ús del fruit generant brutícia, i acabant per l'equip humà encarregat de la seua recollida ficant interés perquè no en quede cap per terra, només així, pagarà la pena seguir mantenit els tarongers amargs...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada