La ciutat

La ciutat

dimarts, 17 de gener del 2017

Dies de foc.

 "Per Sant Antoni, un fred com un dimoni"

Estem dins la setmana dels barbuts, el passat diumenge va ser Sant Pau de Tebes, conegut com l'anacoreta o ermita, que va viure 43 anys a l'interior d'una cova, propera a una font i una palmera, i a qui es representa amb unes llargues barbes; dissabte vinent serà sant Fructuós o Fruitós, màrtir i bisbe de Tarraco, a qui també se'l representa amb llarga barba, i hui dimarts 17, l'església celebra Sant Antoni Abat o del porquet, monjo cristià pioner de l'eremitisme, patró dels animals, i a qui també els grans pintors representen com un sant barbut.

Tres festivitats de sants de llargues barbes que la saviesa popular, acumulant les experiències de generacions i generacions durant centenars d'anys, diu coincideix amb la setmana més freda de l'any. I vet per on, sembla que en aquest 2017 novament ho han encertat.

De tots tres sants, a les nostres terres castellonenques, el que celebrem hui, sant Antoni dels ases com també és conegut, és el més popular, i molts són els pobles que l'honoren, organitzant i mantenint unes festes, pròleg de les de carnestoltes, plenes de rituals, costums, balls, jocs i espectacles, que tenen el foc com a element principal, per allò del fred.

Festes moltes de les quals i per no coincidir amb les dels pobles veïns es traslladen i realitzen fonamentalment els caps de setmana de la segona quinzena del mes i on elements que no apareixen la resta de l'any, fan acte de presència ara, cas de les rossegades, les publicates, "la matxà", la rècua, la barraca, la foguera, les "grupes", la "malea", el "maio", els prims, les coquetes, els rotllos, els pastissets, les argilagues, els dimonis, les botargues, els cremallers, els genets, els carreters..., o fins i tot "las corridas" en aquells indrets on el castellà és la llengua natural, prenen el protagonisme, desafiant les baixes temperatures de les nits del gener.

Una festa on la laïcitat i religiositat van a l'una, amb un guió teatral semblant on Sant Antoni lluita contra les potències del mal i el caos, sent vençut pel dimoni que el tanca dins la foguera en flames, on mor i ressuscita, moment en què el poble esclata en festa, traduïda en una desfilada de cavalleries pels principals carrers, que acompanyats per la resta d'animals domèstics s'acosten a l'església on el mossén imparteix la benedicció.

El foc que proporciona llum i calor és a la vegada l'element purificador, i de la mateixa manera que a l'agost, una altra foguera i un altre sant, en aquesta ocasió el sant advocat contra la pesta, Roc de Montpeller, té clares reminiscències del solstici d'estiu, ara ho és el d'hivern.

Sant Antoni, temptat pel diable, és si no el que més, dels sants més populars del calendari litúrgic castellonenc. Recordem com fins no fa massa anys, a moltes de les cases del Raval llaurador de Sant Fèlix, a la quadra, presidint el pesebre, hi havia una imatge del sant.

També ací a la capital i concretament al barri mariner del Grau, el foc i els animals se convertiran en protagonistes la vesprada-nit del dissabte vinent, amb una sèrie d'actes que inclouran entre d'altres un cercavila, la cremà de la tradicional foguera i la no menys popular benedicció.


Sant Antoni de les barbes blanques, festa per excel·lència de l'hivern: "Dels sants de gener, sant Antoni és el primer". Tradició i costumisme, fins i tot socarronería, "Sant Antoni del porquet, que a les lletges fa carasses i a les joves fa l'ullet", en uns dies de foc i fred, una festa que mai s'han de perdre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada