La ciutat

La ciutat

divendres, 6 de gener del 2017

A l'ombra de la de Nadal... o ara fa 9 anys.

Tot i que les Nacions Unides insten a celebrar el Dia Universal dels xiquets cada 20 de novembre, per recordar que va ser el 20 de novembre de 1959 quan va aprovar-se la Declaració Universal dels Drets dels Infants, alimentació, salut i habitatge principalment, a la vegada que lluitar per promoure el seu benestar amb activitats socials i culturals, mai a la nostra cultura occidental hi haurà un dia més important dedicat als xiquets i xiquetes, al món infantil que el dia de hui, el dia de Reis.

El dia en què al matí, en fer-se de dia, els més menuts de cada casa comproven que els camells s'han begut l'aigua, que els reis han tastat les magdalenes i la xocolata, i que els han deixat algun regal, o en el cas pitjor, si s'han portat malament, carbó... de sucre.

I si la il·lusió màgica d'aquest dia és pels menuts, també pels grans hi ha una altra il·lusió no menys màgica, que la sort que ha passat de llarg en la loteria del Nadal, ara ens arribe amb el sorteig del "niño".

Sorteig "del niño", sorteig del dia de l'any en què més il·lusió hi ha a totes les cases, nom més que apropiat per materialitzar el més simbòlic del dia, el somriure, en el cas dels xiquets pels regals rebuts i en el cas dels menys xiquets pels calerons caiguts del cel.

Malgrat que la loteria al nostre país té una tradició més que centenària, va ser a partir del 1941 quan es configura aquest sorteig amb personalitat i denominació pròpies, convertint-se a l'any següent, 1942, en extraordinari, i ràpidament en el segon sorteig amb importància de la loteria nacional, a l'ombra del sorteig de Nadal. La popularitat que va adquirir amb el pas dels anys va fer que a partir del 1966 el sorteig rebera oficialment el títol de sorteig de "El Niño", que tradicionalment se celebrava el 5 de gener, però que des del 2000 ve celebrant-se el matí del dia 6, hui, coincidint amb la celebració de la festivitat dels Reis Mags, en aquests moments.

També l'espai físic del sorteig ha canviat i des de l'any passat se celebra en un lloc diferent de l'habitual, al saló de sorteig de loteries i apostes de l'estat, realitzant-se al saló del Círculo de Bellas Artes, també de la capital, una de les principals institucions i centre cultural privat més important d'Europa, capdavanter en la difusió de les més variades manifestacions artístiques i culturals dels corrents més innovadors, espai i lloc, per altra banda, vet per on, allunyat, casualitats de la vida, del món infantil.

I tornant a la il·lusió i el sorteig, va ser "El niño" del 2008, encara molt recordat a la nostra ciutat, per deixar-nos, per primera vegada, la totalitat del primer premi, les 55 sèries del 87.657 venudes per l'administració número 3 de la plaça de Clavé, 110 milions d'euros, que van fer feliços a molts castellonencs en general i del raval de Sant Fèlix en particular, ja que entre els afortunats es trobaven, alguns encara ho recordareu, no han passat massa anys, un bon nombre de membres de la confraria del Crist de Medinaceli, els clients del bar el Sol de l'avinguda de València, o els socis de la colla festera "Bascollà".


I mentre açò escric, s'està celebrant el sorteig d'aquest 2017, us deixe quasi la primícia: la sort ha tornat 9 anys després a "estar propet"; el primer premi "del Niño 2017" ha correspost al número 08.354 venut, també en aquesta ocasió en la seua totalitat, per una administració, la número 3, de Torrent. Enhorabona a tots els afortunats d'aquest poble de l'àrea metropolitana de València, a la comarca de l'Horta Oest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada