La ciutat

La ciutat

divendres, 24 de març del 2017

9 dies de festa són massa?

 Ahir la regidora de festes, la bona amiga Sara Usó, va penjar al Facebook, unes fotografies d'unes instàncies "oficials" que les Regines i Corts, i com a ocurrència "amb xispa", li havien fet arribar, sol·licitant-li que les festes s'allargaren uns dies més.

No deixa de ser curiós que, aquelles que estan a primera fila, les que haurien d'estar més cansades, siguen les que més festa demanen. Açò passa aquest any i també ha passat en els darrers, constituint una clara manifestació de la "marxa festera" que porten al seus cossos.

Aquest fet "humorístic" em fa reflexionar sobre la duració de les nostres festes. Si realment són massa llargues o massa curtes. És veritat que cada any hi ha més actes al programa, que les festes des de la renovació de l'any 45, han durat 9 dies i com figura a manera de presentació al programa oficial del 1945, els dies de festa aspiren a "que los regocijos populares sean una alegre exaltación de las típicas gayatas, en torno a cuyas caprichosas iluminaciones han de girar las fiestas madaleneras".

Han passat 72 anys, arribem a la 73 edició i continua sent veritat que 9 dies de festa per un jove suposen una alegria perquè té diferents varietats d'activitats per més d'una setmana, igual que li passa als xiquets, gent adulta i gent gran. Però també és veritat que cada vegada més actes, necessiten més organització i una logística especial.

El fet de tenir 9 dies de Festa fa que la gresca córrega pels carrers de la nostra ciutat durant aquests dies. Això té unes conseqüències per algunes persones, per als joves en principi no hi ha problema, són dies per divertir-se. El problema ve quan els espais que provoquen soroll a les nits, estan a prop dels habitatges i alguns veïns es queixen. Tot i que les queixes sembla haver-hi disminuït, com cada any hi ha queixes, algunes de les quals, són més que raonables. Però és difícil trobar l'equilibri per fer festa que tinga gresca a la nit i que per als veïns afectats no comporte grans problemes. Fins i tot hi ha qui diu que la gent marxa, si hi ha massa dies seguits de festa.

S'ha intentat durant molts anys fer canvis d'ubicació d'espais sorollosos, però mai s'han acabat d'establir punts concrets. Els últims anys sembla que hi ha una certa continuïtat en els espais.

Sóc partidari que en Magdalena els horaris nocturns s'allarguen, perquè al final només són 9 dies a l'any. Però també és veritat que 9 dies de festa poden provocar que hi haja gent que se li faça llarga la setmana. Això fa que puga obrir-se un debat, a tractar en el proper Congrés, sobre quina durada han de tenir les festes fundacionals al segle XXI.

Fer unes Festes a gust de tothom és molt difícil de fer. El meu suggeriment és proposar un procés participatiu sobre com fer-les, un procés participatiu que podria anar orientat a quina hauria de ser la durada de la Festa, quines activitats introduir, quines excloure's, el pressupost, etc.

El proper diumenge que, a més a més de ser el darrer dia de les festes, tindrem per allò del canvi d'hora, una hora menys de festa, a l'acte final del "magdalena vitol" de segur sortiran veus de castellonencs que, al crit de "volem una setmana més!", no deixaran que la festa acabe.


De moment i a 3 dies del Vítol final, jo us convide a esprémer bé els actes festers, a seguir gaudint-les amb salut i benestar, a seguir participant de les propostes més atractives, perquè ja no tenim massa dies de "propina"…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada