La ciutat

La ciutat

divendres, 17 de març del 2017

No tot val.

Fa uns anys, no massa, va començar a estendre's el costum, a la desfilada final de festes, per allò de mostrar disbauxa i desenfré, l'ocurrència dels membres d'algunes comissions de sector, de desfilar ells amb peces de roba d'elles, sinagües, sobre sinagües, faldes i mocadors al cap, semblava que tot valia per acomiadar les festes.

Allò no va agradar gens ni mica, resultava de poc de gust i fins i tot denigrant, de manera que, des del Patronat i la Junta de Festes, amb molt bon criteri, va tallar-se de soca-arrel, i la desfilada, sense perdre animació i alegria, va tornar al bon criteri per què respecta a l'ús de la indumentària popular.

Recorde tot açò ara i ací, perquè aquest matí he vist unes fotografies que circulen per internet, fetes la passada vesprada-nit, amb motiu primer de l’encesa de l’enllumenat i de la visita que les Regines I les seues Corts van efectuar al magatzem de gaiates, per recolzar amb la seua presència i alegria el treball, mai prou reconegut, de les persones que restant-li hores a la família i al llit, estan enllestint els monuments gaiaters que, de segur, novament seran diumenge a la nit, orgull i símbol de tot el poble de Castelló.

Crida l'atenció, ja ho havia llegit en algun mitjà de comunicació però no ho acabava de creure, que les nostres màximes representants femenines van acudir a aquells actes,  primer a la Plaça Major i després visitant els diferents "box gaiaters", totes elles uniformades, totes igualetes, totes amb una indumentària "exprofeso" per moments puntuals, per dona el tret de sortida a la llum de la festa, passejar entre els monuments gaiaters o per presidir la nit de demà el trasllat d’aquells fins al lloc d'inici de la desfilada, una indumentària, on la peça principal no era ni la falda, ni el gipó, ni la còfia, ni tampoc qualsevol peça tradicional de roba femenina, no, la peça fonamental era.... una brusa, més o menys encertada amb el color i confecció, però que com tots sabem, ha estat, és i ha de seguir sent, una peça de roba tradicional, de feina o de "mudar", però sempre, sempre d'un ús exclusivament masculí.

És veritat que estem davant una peça còmoda, senzilla, fins i tot si voleu barata, una peça que per aquestes característiques i unes altres, s'ha fet molt popular, ací a Castelló i també entre les poblacions germanes de València i Alacant. Tan popular que fins i tot el dia de la romeria, algunes de les delegacions femenines que ens visiten l'empren. Allà elles...

Però de la mateixa manera que no ens resultaria agradable que les regines i corts acudiren a la romeria amb "brusa magdalenera" no tan sols per no ser tan lluïdora si més no per ser una peça de vestit masculí, tampoc en actes com aquests s'haurien d'usar.

Si, ja sé que algú dirà que no passa res, que això són menudeses, però si no s'hagués "tallat" vestir-se ells amb faldes d'elles, de quina desfilada final de festes podríem estar ara parlant?

No sé de qui haurà estat la idea "d'uniformar a les regines amb brusa", del Consell Rector del Patronat de Festes puc afirmar rotundament que no. De les mateixes xiques? Ho dubte i molt, de l'Ajuntament?, De l'equip de govern? No crec... Qui em queda? La Junta de Festes? O tal vegada algun o alguna indumentarista que ha volgut lluir-se fent el regalet i així promocionar-se? Siga qui siga el responsable, ha fallat.


Francament m'agradaria saber-ho, no ho sé, però no m'agrada gens ni mica, pense que l'àrea de Protocol de la Junta de Festes ha fallat i, modestament des d'ací els hi dic que aquest no és un bon camí, que el senderi ha de dur-nos a un altre lloc, i que no, que tampoc, en festes tot val.

2 comentaris:

  1. es una coentor exagerada. Pareixen totes xiquetes d´un col.legi. Hi ha molta gent que es preocupa massa d´eixir en la foto...ja està be.

    ResponElimina