La ciutat

La ciutat

dimarts, 28 de març del 2017

Anàlisi de la setmana de festes Magdalena 2017

 A poc a poc la ciutat torna a la "normalitat", és hora de fer balanços festers globals, ací teniu el meu.

• Anàlisi crític:

Galania Infantil: Molt emotiva però gens imaginativa.
Galania Regina: Tradicional, clàssica, suggerent. Sense arribar a ser espectacular amb un fil conductor correcte i fluixa teatralitat, desvirtuant "els sainets" la xispa, la complicitat. El lema "som de Castelló" encertat però amb poc d'èmfasi.
Pregó: Jo el giraria a l'inrevés, primer el Pregoner i la Regina, després les províncies germanes convidades, a continuació la part local, després la provincial i finalment la històrica. Està bé que alguns pobles oferisquen els seus productes però no està gens encertat el fet que els portadors de les piques, repartisquen les flors, desvestint-les i donant sensació de poca estima. Algú hauria d'explicar-los que les flors no són tan sols per fer bonic, que són complement de la "canastilla" i que aquestes s'han d'oferir a Lledó.
Romeria: Manca de coordinació al llarg de tot el dia. Falla el protocol. Si la processó religiosa en eixir de la catedral s'acosta a l'ajuntament per recollir els representants municipals, aquests han d'estar preparats. No tan sols va donar sensació de dues romeries, sinó que a més a més cadascuna anava al seu aire.
Processó de Penitents: Falta llum en el moment de l'acte central de "les tres caigudes" al forn del Pla i més silenci per part de la carpa gaiatera. Podria completar-se amb el cant del "Betlem de la Pigà" de Matilde Salvador que fa referència directa a aquest acte.
Actes a la plaça Major: Cal tenir cura que no coincidisquen dos actes a la vegada que poden entorpir-se, cas del dilluns a la vesprada amb actuacions folklòriques i visita al campanar. Impossible explicar res amb tant de soroll.
Nit màgica i Tombacarrers: Actes repetitius, poc innovadors, cada any menys sorprenents, cal més imaginació.
Desfilada internacional i Festival de Bandes: Dos actes que cal potenciar més i promocionar de cara a l'exterior, són els que ara com ara ens han de fer més internacionals. Cal dedicar més esforç, imaginació i diners i elevar la seua categoria.
Vítol: Massa encotillat, amb falta d'espectacularitat i capacitat de sorprendre, no va arribar a ser allò que es pretenia, una al·legoria de l'essència festera, quedant lent, repetitiu i gens innovador.

Aspectes a destacar de manera positiva:

- Alta participació en general i dels col·lectius festers en particular.
- Menys incidents de tot tipus. Més control i civisme.
- Alt grau d'efectivitat en els serveis de neteja que han estat fantàstics, impecables en contraposició al poble, al veïnat que segueix mostrant-se prou incívic. Caldria encetar campanyes tal com es fa pels coets, mai és prou recordar que és un servei que hem de pagar entre tots.
- La simpatía de les nostres regines.

Aspectes a millorar:
- Reubicació d'alguns actes i espais fora ma.
- Excessiva mercantilització de les festes.
- Caldria reduir els actes oficials, per fomentar-ne altres més populars de colles i gaiates.


Podria extendre'm més però crec ja hi ha prou, al cap i a la fi, només són reflexions d'un veí, entre molts de la ciutat, que ja espera amb impaciència l'arribada de la Magdalena 2018...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada