La ciutat

La ciutat

dijous, 21 de desembre del 2017

El jardí vertical de la plaça Major



Va ser el passat mes de maig quan van presentar-se per part de la vicealcaldessa i el regidor de transparència del nostre ajuntament, els resultats de les votacions per la realització de diferents actuacions dins la campanya de pressupostos participatius per l'exercici del 2017.

Calia invertir un superàvit d'1.650.000 euros i finalment van ser 13 les propostes elegides d'entre les 45 disponibles, mitjançant una votació pública i oberta en la qual van participar vora 3.000 veïns.

Ara, a punt de tancar l'any, 5 dels projectes, de les propostes elegides estan ja executades o a punt de finalitzar. El tatami municipal valorat en 21.500 euros va ser presentat a la plaça Major el passat dia 9 i sembla que ja ha entrat en ús a les instal·lacions del Gaetà Huguet, els aparcaments de seguretat per a bicicletes privades, amb una inversió de 50.000 euros, s'estan instal·lant en diferents punts de la ciutat, els camins escolars segurs estan senyalitzats i s'està treballant també en la instal·lació d'energies renovables en el Patronat d'Esports i al centre Urban, amb una inversió de 85.000 euros.

I el cinqué projecte, que també és ja una realitat, és del que voldria parlar jo hui. Amb una inversió de 60.000 euros, ja s'ha ultimat el projecte del jardí vertical sobre la façana cega del carreró del Mercat Central.

Però que és un jardí vertical? D'acord amb diverses fonts, un jardí vertical és "una instal·lació vertical coberta de plantes de diverses espècies que són cultivades en una estructura especial donant l'aparença de ser un jardí però en vertical". La construcció d'aquest tipus de jardins pretén emular la capacitat natural de les plantes, però sembla que per obtenir un bon resultat és necessari comptar amb una sèrie de coneixements de botànica, enginyeria i hidroponia i proves, que espere que s'hagen tingut en compte a l'hora de projectar aquesta iniciativa. Només així aconseguirem que perdure en el temps.

Diuen els que entenen del tema que a més a més d'estètic aquest jardí produirà uns beneficis associats com la reducció de l'efecte d'illa de calor a l'estiu a la plaça, producció d'oxigen i neteja d'aire amb filtració de gasos nocius, així com reducció de la contaminació acústica. Vaja, tot un seguici de beneficis...

Serà el primer jardí vertical que tindrem a la ciutat i com el nom genèric és massa comú, cal anar pensant a posar-li un nom. Sembla que des d'alguna associació de veïns ja s'ha dirigit a l'alcaldia per proposar un nom. Quin? Jardí dels Justos entre les Nacions, dedicat a tots aquells que han sabut desplegar un extraordinari coratge per mantenir els valors humans i que han alçat les seues veus contra el corrent general d'indiferència i hostilitat, en definitiva, a totes aquelles persones que han arriscat les seues vides per salvar a uns altres.

Serà acceptat aquest nom per la municipalitat? Hi haurà altres propostes? Es farà un acte públic per inaugurar-lo? Hi haurà algun panel informatiu sobre què és i representa?... Digueu-me impacient però són preguntes que a hores d'ara encara no tenen resposta.

De totes maneres les meues felicitacions a l'equip de govern per la iniciativa i faig vots perquè aquelles altres 8 propostes que han de veure la llum el 2018, cas de les zones d'oci i salut de Sant Llorenç, dels jocs infantils per menuts amb diversitat funcional o diferents actuacions en relació a millores en diferents centres educatius, per citar-ne només algunes, ho facen com més aviat millor i que noves propostes puguen també ser realitat contant amb la reserva d'1'8 milions d'euros que l'ajuntament diu va destinar-se pels pressupostos participatius del 2018, doncs tots els veïns eixirem guanyant.

De moment podem fer un seguiment de com el jardí vertical de la plaça Major, com a organisme viu, va canviant amb el dia a dia de la ciutat, testimoni del pas del temps pel cor del nostre poble.

1 comentari:

  1. en la UJi ja ni ha un des de fa uns anys, bona proposta per un lloc tan degradat

    ResponElimina