La ciutat

La ciutat

dijous, 4 de febrer del 2021

Embolicar el credo...


Complicar les coses, de paraula o amb accions,
embrollar i confondre, serien les expressions més adients per definir el significat del refrany amb el qual hui encapçale el meu comentari o reflexió. Una frase feta ben coneguda i emprada a casa nostra en moltes ocasions i que hui m'ha vingut a la memòria en llegir el titular d'una notícia apareguda inicialment a la revista financera especialitzada en el món dels negocis "Forbes" i reproduïda per un mitjà de comunicació local que deia: "Habla con tu veggie interior".

No em considere a mi mateix com una persona inculta, però he de confessar que en tota la meua vida mai havia escoltat ni menys encara vista escrita la paraula "veggie" i menys encara que, pel que deia el titular, allò era alguna cosa que tots els humans tenim "al nostre interior".


Com comprendreu m'ha faltat temps per indagar en allò del "veggie" acudint al totpoderós google i després d'acudir a la font original, la revista, he començat a esbrinar que es tracta d'una tendència alimentària, que ser veggie és, diguem-ho en poques paraules, donar la màxima prioritat en l'alimentació al consum de vegetals.

Jo sempre havia pensat que aquelles persones que basen la seua dieta en el consum exclusiu de vegetals són els vegetarians, però, vet per on, sembla que no és així, i els vegetarians també consumeixen a vegades ous, mel, llet i els seus derivats, de manera que aquells que basen la seua dieta en un 100% vegetal, són els vegans, i més encara, poden trobar un tercer grup de persones que basant la seua alimentació en aliments vegetals consumeixen tot i que esporàdicament carn o peix, són els flexitarians.

I resulta que els vegetarians, els vegans i els flexitarians, tots són "veggies" doncs comparteixen tres característiques: la preocupació per la salut, buscant la disminució en les patologies, la sostenibilitat, buscant amb la dieta reduir la petjada del carboni i el respecte als animals.


Tot i que sembla que al nostre país hi ha quasi quatre milions de persones "veggies", jo pense que aquesta espècie de revolució alimentària que està posant-se de moda, de menjar més verdura i menys carn, tot i que no dubte pot arribar a portar beneficis per la nostra salut i el medi ambient, està anant una mica massa lluny, pense que és embolicar el credo, que introduir verdures, llegums i cereals en l'alimentació és important, però sempre com acompanyament i mai com a principal i substitut.

Els substituts càrnics, les anomenades proteïnes vegetals, siguen de blat o de pésols, malgrat que poden ser beneficioses per l'organisme, sense ser nutricionista, pense que mai han de ser únicament les opcions ideals per una dieta equilibrada.


En definitiva crec que el titular inicial que ha donat pas a aquest comentari, "habla con tu veggie interior" només és a la fi una forma de màrqueting d'una empresa d'aliments vegetals congelats, d'una companyia que per reinventar-se ha desenvolupat una gamma de productes variats, diferents, que de segur poden ser agradables a la vista i al paladar, i que amb noms com "veggie bowls" o "green cuisine" tracten d'arribar a un consumidor cada vegada més esnob, o tal vegada caldria dir distingit?, encara que per a la gran majoria dels mortals només és una manera "moderna" d'embolicar el credo.

I un altre dia us parlaré del "falafel", un altre producte "veggie" que no són més que unes croquetes de cigrons, ceba, all, julivert i espècies, una antiga recepta àrab, que amb un altre nom no tan exòtic, "mandonguilles de cigrons" fa anys se servien ja en alguns bars del raval com a tapa de vermut o, a casa, acompanyades amb tomata fregida com a plat principal. Ai senyor la modernor!

1 comentari: