Complicar les coses, de paraula o amb accions, embrollar i confondre, serien les expressions més adients per definir el significat del refrany amb el qual hui encapçale el meu comentari o reflexió. Una frase feta ben coneguda i emprada a casa nostra en moltes ocasions i que hui m'ha vingut a la memòria en llegir el titular d'una notícia apareguda inicialment a la revista financera especialitzada en el món dels negocis "Forbes" i reproduïda per un mitjà de comunicació local que deia: "Habla con tu veggie interior".
No em considere a mi mateix
com una persona inculta, però he de confessar que en tota la meua vida mai
havia escoltat ni menys encara vista escrita la paraula "veggie" i
menys encara que, pel que deia el titular, allò era alguna cosa que tots els
humans tenim "al nostre interior".
Com comprendreu m'ha faltat temps per indagar en allò del "veggie" acudint al totpoderós google i després d'acudir a la font original, la revista, he començat a esbrinar que es tracta d'una tendència alimentària, que ser veggie és, diguem-ho en poques paraules, donar la màxima prioritat en l'alimentació al consum de vegetals.
Jo sempre havia pensat que
aquelles persones que basen la seua dieta en el consum exclusiu de vegetals són
els vegetarians, però, vet per on, sembla que no és així, i els vegetarians
també consumeixen a vegades ous, mel, llet i els seus derivats, de manera que
aquells que basen la seua dieta en un 100% vegetal, són els vegans, i més
encara, poden trobar un tercer grup de persones que basant la seua alimentació
en aliments vegetals consumeixen tot i que esporàdicament carn o peix, són els
flexitarians.
I resulta que els
vegetarians, els vegans i els flexitarians, tots són "veggies" doncs
comparteixen tres característiques: la preocupació per la salut, buscant la
disminució en les patologies, la sostenibilitat, buscant amb la dieta reduir la
petjada del carboni i el respecte als animals.
Tot i que sembla que al nostre país hi ha quasi quatre milions de persones "veggies", jo pense que aquesta espècie de revolució alimentària que està posant-se de moda, de menjar més verdura i menys carn, tot i que no dubte pot arribar a portar beneficis per la nostra salut i el medi ambient, està anant una mica massa lluny, pense que és embolicar el credo, que introduir verdures, llegums i cereals en l'alimentació és important, però sempre com acompanyament i mai com a principal i substitut.
Els substituts càrnics, les
anomenades proteïnes vegetals, siguen de blat o de pésols, malgrat que poden
ser beneficioses per l'organisme, sense ser nutricionista, pense que mai han de
ser únicament les opcions ideals per una dieta equilibrada.
En definitiva crec que el titular inicial que ha donat pas a aquest comentari, "habla con tu veggie interior" només és a la fi una forma de màrqueting d'una empresa d'aliments vegetals congelats, d'una companyia que per reinventar-se ha desenvolupat una gamma de productes variats, diferents, que de segur poden ser agradables a la vista i al paladar, i que amb noms com "veggie bowls" o "green cuisine" tracten d'arribar a un consumidor cada vegada més esnob, o tal vegada caldria dir distingit?, encara que per a la gran majoria dels mortals només és una manera "moderna" d'embolicar el credo.
I un altre dia us parlaré
del "falafel", un altre producte "veggie" que no són més
que unes croquetes de cigrons, ceba, all, julivert i espècies, una antiga
recepta àrab, que amb un altre nom no tan exòtic, "mandonguilles de
cigrons" fa anys se servien ja en alguns bars del raval com a tapa de
vermut o, a casa, acompanyades amb tomata fregida com a plat principal. Ai
senyor la modernor!
Quanta raó i quina gràcia tens per comunicar!
ResponElimina