La ciutat

La ciutat

dilluns, 1 de febrer del 2021

La revista de l'Associació Josep Climent.

Afortunadament a Castelló hi ha moltes associacions culturals amb vocació de servei, més de 800, que realitzen tot un ventall d'activitats i que suposen la implicació, la participació i el compromís de més de 65.000 persones, veïns, que en diferents camps busquen recuperar valors, transformar la realitat i aportar el seu "granet" per aconseguir una ciutat cada dia més viva i activa.

Algunes amb molta "solera", altres més "modernes", però totes formant part del cor i motor de la ciutat. Enumerar-les seria del tot impossible. I si parle d'associacions a la nostra ciutat, és per què jo hui voldria referir-me a una que porta el nom del fill més insigne que hem tingut al llarg de la història, Josep Climent Avinent.


Una associació que de manera estable en el temps i de forma organitzada ve treballant des de l'any 1989, el camp del culte, en la catequesi i en alguns àmbits culturals que li són més familiars com la infància o l'adolescència; també la música, contribuint a oferir el veïnat un culte, una catequesi i una formació en la llengua pròpia, el valencià.

Presidida en l'actualitat per l'amic Guillem Badenes, presenta un ample ventall d'accions al voltant de la missa de les 11 a Santa Maria, centrades en el cor, els premis anuals Honor Pentecosta i Honor Societat, així com la celebració des de fa més de 25 anys de diferents colònies i esplais per xiquets i joves, la implantació i consolidació d'una línia de catequesi en valencià i, allò que jo voldria destacar hui, la publicació des del 1991 d'una revista trimestral, gratuïta, repartida entre els seus socis i simpatitzants, "Pentecosta, comunió d'església i llengua",  que acaba de publicar el número 112 corresponent al trimestre octubre-desembre de 2020.

Que una associació cultural de la nostra ciutat, arribe a publicar de manera continuada més de 100 números és "per se" tot un esdeveniment, i si li afegim que cada exemplar està farcit d'articles que, a la vegada que presenten un alt contingut històric-cultural-local, estan redactats amb un llenguatge molt entenedor, resulta que estem davant d'un conjunt de "grans històries" que, preparades amb molta rigorositat i cura, malauradament, passen sovint massa desapercebudes, tota una llàstima...


Voleu saber de les pestes a Castelló? Voleu saber de la història de l'església Major de la ciutat als segles XV i XVI? La revista ens ho descobreix, en format imprés o en pdf, només cal accedir a l'enllaç PENTECOSTA 112. I si voleu, per exemple, una cronologia dels inicis de la nostra era, o una antologia de textos dels inicis del cristianisme, només cal que accediu als números anteriors. ALTRES NÚMEROS.  Tot un luxe!

Uns grans treballs de recerca i selecció que, a més a més, poden ser reproduïts i emprats per qualsevol veí, entitat o associació, només fent menció expressa de la seua procedència, de franc, sense cap limitació. Uns grans treballs que, coordinats per l'activista per la llengua a Castelló Avel·lí Flors i Bonet, a parer meu, tal vegada, tenen poca difusió...

Hauria de fer-se el possible i l'impossible perquè una publicació tan digna i completa, editada a tot color, que buscant l'assumpció d'uns valors culturals i lingüístics, i que tracta els temes des de la moderació i el respecte, puga tenir de cada número editat un major ressò, una major difusió.

Res sorgeix de res, hi ha molta feina ben fet al darrere, cada article de cada número es converteix en una font valuosa per conéixer la història i la cultura de la nostra comunitat més propera. De veres, busqueu-les, us recomane la seua acurada lectura,de segur que trobareu més d'una cosa interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada