La ciutat

La ciutat

dissabte, 27 de febrer del 2021

De llibrets, revista i altres propostes ...


Aquest cap de setmana, segon de la Quaresma, en cas d'haver estat un any normal, seria per la nostra ciutat un cap de setmana molt intens,
dissabte i diumenge en els quals la major part dels col·lectius i institucions festeres efectuarien el lliurament de distincions i guardons, amb un mosaic d'actes que haurien d'inundar de festa la nostra ciutat.

Per altra banda, també les diferents comissions de sector, "gaiates", així com algunes de les colles més representatives i tradicionals de Castelló, amb total seguretat aprofitarien els dies per a presentar les seues anuals publicacions, els seus respectius "llibrets", creacions culturals col·lectives, veritables vehicles d'expressió popular, amb acurades edicions i importants, interessants o si més no curiosos articles, testimoni d'una intensa sociabilitat festera.


Però uns i altres, distincions i llibrets, que haurien d'haver estat reflex i tret d'eixida d'una nova edició festera, la Magdalena del 2021, aquest any s'han quedat "en un no res", ja que malauradament, qui ens ho havia de dir, tampoc aquest any, amb tristor, però amb seny, podrem ni devem celebrar.

El fet que l'any passat les festes s'hagueren de suspendre pocs dies abans del seu inici, malgrat caure com un gerro d'aigua freda sobre la ciutat, no va impedir que els actes previs, distincions i llibrets, pogueren encara realitzar-se. Les presentacions de les diferents publicacions com a testimoni cultural fester, fetes amb il·lusió, esforç i emoció, van arribar a veure la llum. Fins i tot va iniciar-se el repartiment del Programa Oficial de les Festes del 75 aniversari.


Jo que any rere any i des de fa un bon grapat, col·labore amb alguns escrits en diferents "llibrets", en aquests dies em trobe com si em faltara alguna cosa, trobe a faltar aquella ja tradició d'assistir a les diferents presentacions de les publicacions i, en la tranquil·litat de la llar, fullejar primer i llegir amb deler després, els seus continguts...

Per això tot i que "Parlem" és una revista generalista mensual que s'edita a Castelló des de finals del 2019 amb el propòsit de donar a conéixer d'una manera oberta, fàcil i atractiva la ciutat, la nostra gent i la història, m'he alegrat i molt en veure al quiosc el número 16, corresponent al mes de març, uns dies abans del que sol ser habitual, i més encara en observar la seua acolorida portada i en més que suggerent títol: "No ens callarà, el que silencia el COVID ho crida el nostre cor. Visca la Magdalena!" i com les seues 32 pàgines, la totalitat del contingut, es dedica a mantenir viu el sentiment festiu, la sensació d'arrelament i fraternitat, l'orgull de pertinença a una mateixa comunitat, convidant-nos a través de la lectura a estretir els lligams veïnals.


Aquest 2021 no podem tindre festes, no tindrem "llibrets",
hem de ser responsables, hem de complir les normes preventives, però la tradició cultural popular i imaginativa ha de prevaler, cal reinventar-se i fer "la festa a casa i des de casa".


Propostes no ens n'han de faltar,
la primera ja està al nostre abast: "Parlem", i se n'anuncien ja d'altres: l'esmorzaret de Miravete, la proposta de l'associació d'artistes gaiaters "...il·lumina el teu balcó, trau l'artista que tens a l'interior i il·lumina Castelló" i FerGaiata, una plataforma en línia de videotutorials que ensenya diferents tècniques per construir gaiates sense necessitat de coneixements previs i que podrem lluir a les nostres finestres i balcons al llarg de tota la setmana o el concurs promogut per l'associació adComunica,  de vídeos amateurs Magdalena 2021 a casa, vídeos casolans que revisquen i representen els valors de les festes de la ciutat de Castelló fent valdre la riquesa cultural dels actes i la creativitat castellonenca

Tot i més per mantenir la festa; La pandèmia ens obliga a no celebrar els costums i mites al carrer, però no a oblidar el dels valors de les festes de Castelló, la Covid no ha de poder amb les nostres tradicions més vives i entranyables. Visca el nostre futur fester!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada