La ciutat

La ciutat

diumenge, 2 de maig del 2021

Temps d'espera...

Amb les festes de Lledó "a mig gas", tridu, pontifical i acte popular aquesta vesprada sense processó, amb la festa de la rosa, programada anualment en els caps de setmana del mes de maig, amb molta incertesa i dubtes en aquest 2021, per si podrà realitzar-se o no algun acte, siga serenata o concert, i després de la no celebració per segon any, del carnestoltes, de les festes de la Magdalena i dels actes tradicionals i populars de la Setmana Santa, amb el pas inexorable del temps, hui em ve a la memòria, que va ser el 14 de gener passat, quan fent-se pública la suspensió de tots aquests actes per part del Govern Municipal, s'anunciava un nou emplaçament, una nova reunió, a celebrar al mes de maig amb els distints col·lectius festers amb la finalitat de reavaluar la situació festera.


Doncs bé ja hem arribat al mes de maig. Malgrat que els problemes continuen,
quan la crisi sanitària , tot i que va millorant-se cada dia, encara és una realitat que ens colpeja durament, i que a aquest problema sanitari s'haja afegit en les darreres setmanes un altre no esperat, l'atac maliciós dels ciberdelinqüents al consistori, que com a conseqüència directa ha paralitzat en gran manera l'esdevenir diari municipal, aquests fets no haurien de ser motiu suficients per endarrerir la reunió promesa.

I és que encara que fos de manera simbòlica caldria anar pensant en la possibilitat de readaptar alguns dels actes festers que tenim a tocar el calendari: les festes de Sant Pere del Grau i les del patró Sant Cristòfol i no suspendre-les sense haver analitzat amb tots els implicats en el món de la festa, els pros i contres, les possibilitats i dificultats de celebrar-les.


Supose
que l'agenda de l'alcaldessa tindrà algun "forat" al llarg de tot el mes i, complint la seua paraula, podrà reunir-se amb el Consell Rector del Patronat de Festes primer, i a continuació amb el col·lectiu fester, per consensuar les decisions a prendre i que es puga eixir, en la mesura del possible, de la incertesa festera d'un futur pròxim.


I de passada, també estaria bé que des de l'alcaldia es fera "un toc" als serveis jurídics de l'Ajuntament que estan revisant des de fa uns quants mesos els que han de ser "nous estatuts" del Patronat de Festes,
i així poder elevar-los sense més demora al Consell Rector, pas previ a la seua validació definitiva per part de la corporació. Uns estatuts dels quals tot el món de la festa parla, espera i confia, han d'encetar una etapa de consens i impulsar la modernització de l'organització oficial amb una estructura més dinàmica i àgil que la mantesa fins ara.

És molt important saber esperar, no avançar-se, donar temps al temps, però també és veritat que deixar massa temps d'espera fomenta la incertesa, i és que cal no oblidar que l'espera és esperança i aquella, malauradament, lligada a la paciència de vegades s'acaba, portant-nos a la desesperança.

Cal, d'una banda, adaptar les properes festes a aquests nous temps, garantint en primer lloc la seguretat ciutadana i, d'altra, avançar en una estructura festera que dinamitze la participació, i tot això, en benefici de tots, sense haver d'esperar ja massa...


Com a poble, hem d'evolucionar, experimentar, respondre als nous desafiaments, i ha arribat ja el moment en què des del govern municipal, des de l'alcaldia i la regidoria de festes en primer lloc, i des de totes les associacions festeres després, s'analitze la situació que ens està tocant viure i s'intente, partint de la realitat actual, tirar endavant les manifestacions festeres del nostre poble.

La capacitat d'adaptació festera a la realitat de cada moment i època demana, ara i ací, que el temps d'espera, d'incertesa i d'impàs s'acabe. És ja el moment de demostrar des de l'ajuntament que s'està per la promoció i difusió, oferint suport legal a l'estructura festera, amb l'aprovació dels estatuts i, a la vegada, plataformes, actes, accions concretes, que impulsen al seu torn, l'evolució, creixement i reactivació de la indústria turística i la internacionalitat. Aquest és el meu missatge i el meu desig hui que, hauria d'haver estat festa grossa al meu poble. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada