La ciutat

La ciutat

divendres, 14 de juny del 2024

Formació a la carta: sí, però no.

És veritat que la revolució tecnològica i l'alta demanda de perfils especialitzats obre un camí interessant a la innovació en mètodes d'ensenyament; també ho és que en els darrers anys, la formació professional està guanyant camí a l'acadèmica, però això no vol dir que, tot i el gran interés mostrat per algunes persones, en poc d'esforç i temps, es puguen formar bons professionals.

El teixit empresarial d'una ciutat com Castelló demana professionals de sectors tradicionals. Empreses de la ciutat busquen electricistes, lampistes, paletes i conductors de camions i màquina excavadores. El dèficit d‟aquest tipus de treballadors rau en dos aspectes fonamentals: la manca de relleu generacional i l'escassetat de formació específica.

No fa encara massa anys, hi havia un bon grup de professions que quasi eren familiars, que "passaven de pares a fills", o en què existia la figura de l'aprenent i que, actualment, han desaparegut perquè aquesta formació ni s'ofereix als centres ordinaris, ni tampoc, en són massa les famílies que veuen amb bons ulls que, el fill o la filla, es decante per fer una FP, de manera que, a mesura que hi ha un augment de les jubilacions, hi ha una demanda important.

L'equip de govern municipal i en concret la regidoria d'Ocupació assabentats d'aquesta problemàtica que va en augment a la ciutat, anuncia ara el llançament de nous cursos d'oficis, de formació a la carta, com a nova via de formació per qualsevol ciutadà i especial per aquelles persones aturades que necessiten treballar.


Una manera diuen efectiva d'adquirir tècniques i habilitats pràctiques en una professió específica,
una formació més ràpida i enfocada a les necessitats del mercat laboral. D'acord, però, quin castellonenc buscaria un serraller metàl·lic, un instal·lador d'aire condicionat, un paleta, un lampista o un llaurador que només puga demostrar unes quantes hores de formació?

És veritat que fa falta en molts oficis, sobretot els manuals, molta mà d'obra qualificada, però senyor Redondo, senyora Carrasco, amb uns cursos que, com a molt, ofereixen 140 hores de formació, equivalent si pensem en 5 hores al dia, en un mes, difícilment en qualsevol ofici podrem parlar de "mà d'obra qualificada".

Una persona aliena a un ofici, per més voluntat que li pose, per més interés que demostre, mai podrà considerar-se qualificat amb una formació tan baixa, i possiblement, tot i que arribe a conéixer algunes tècniques de la professió en qüestió, el seu treball serà deficient, incomplet o defectuós, simplement perquè, com diu el refrany, ningú naix mestre.


Senyores i senyors de l'equip de govern municipal, dedicar com estan dient aquests dies, 100.000 euros de diners públics, perquè 98 persones es beneficien d'una formació bàsica, mínima i curta, mai serà suficient per a aconseguir una inserció laboral en alguna empresa, i menys encara per establir-se d'autònoms i difícilment s'aconseguirà l'accés a una professió estable i de qualitat.

Cal ser realistes i tot i que el regidor d'ocupació s'ha aprestat a dir que "aconseguir un 50% d'inserció laboral seria tot un èxit", difícilment amb tan poques hores podrà no ningú assolir les competències professionals bàsiques del lampista, electricista o manobre, que requereixen com a mínim programes de formació de dos o tres anys i combinant teoria i pràctica.


No, no ens enganyem, amb 120 hores de les quals 40 són practiques mai podrem parlar d'un bon lampista i climatitzador, tampoc amb les 105 hores de formació per un instal·lador elèctric
, per més que el Consorci pel Pacte Local per l'Ocupació i l'Ajuntament així ens ho vulguen vendre.

Tots podem aprendre en la vida, però necessitem temps per arribar a dominar tota una sèrie de característiques i qualitats que ens permeten actuar de manera adequada quan ens trobem amb situacions ambigües a la feina i, açò, no és mai fruit de "poques hores". A les aptituds i qualitats, que fins i tot poden ser innates, s'ha d'afegir necessàriament els coneixements i, aquests, mai "cauen del cel" com la pluja. Tanmateix, estiga errat, però crec que estem davant d'una altra acció de propaganda, amb poc de recorregut, del nostre equip de govern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada