La ciutat

La ciutat

dilluns, 24 de juny del 2024

"Hoy apenas se ha trabajado en Castellón"

Així, en correcte castellà, s'iniciava un comentari, a la secció "Castellón al dia" del periòdic "Heraldo de Castellón" del dimarts 24 de juny de 1924, tot just hui fa un segle. Continuava informat el lector que el motiu era ben clar, la festivitat de Sant Joan.

Destacava que els comerços de teixits no van obrir en tot el dia, la resta dels que ho van fer, van tancar a les 12 del migdia, i que únicament les dependències de l'estat, així com la Diputació i els bancs van fer el seu horari habitual.

Continuava dient que l'aspecte que oferia la ciutat aquell dimarts, sobretot a la vesprada, era el d'un veritable dia de festa i tota l'animació es concentrava al Grau, als masets i a les alqueries del terme, ja que l'oratge convidava a eixir perquè el dia era molt llarg i la calor era intensa.

Cent anys han transcorregut d'aquell dia, i aquesta podria ser perfectament la crònica de hui, perquè al calendari laboral del 2024, el dia de Sant Joan no està contemplat com a festiu en l'àmbit nacional, si bé sí que és dia no laborable en algunes zones.


A la Comunitat Valenciana, i en concret a la ciutat de Castelló, el 24 de juny és festiu de caràcter recuperable, perquè no entra dins dels 14 festius anuals, és a dir, l'empresa és qui decideix si es treballa o no, i en cas de no fer-ho, com i de quina manera cal recuperar-ho, això sí, sempre dins l'any en curs i sumant hores a les jornades de treball ja previstes dins dels límits legals, sense superar mai les 9 hores diàries de treball.

Aquesta situació, i més aquest 2024 en què Sant Joan "cau" en dilluns, ha fet que hi haja divisió en les empreses i els treballadors autònoms, i cert descontrol pels veïns a l'hora de conéixer qui i qui no treballarà hui, i que o que no estarà obert.

Pel que he pogut llegir a la premsa en els darrers dies, sembla que per a les empreses ceràmiques, però també per a les esmalteres o per a la indústria química hui serà un dia laboral normal, com qualsevol altre, així com pels treballadors dels centres comercials, cas de la Salera, Esteparck o el Corte Inglés, tot i que en algun cas l'horari serà una mica més reduït del normal.


En el cas concret dels establiments alimentaris, l'embolic encara és més gran, ja que en alguns casos com les cadenes Mercadona i Consum, han tancat les seues tendes, amb l'excepció d'aquelles ubicades en llocs molt turístics, mentre que Lidl i Carrefour, sembla que han decidit mantenir l'horari habitual.

I, tal vegada allò que pot arribar a definir si l'ambient de la ciutat és el d'un dia festiu o laborable, siguen els mercats; en aquest cas, tant els venedors del mercat central com els del mercat del dilluns van decidir en el seu dia, que hui muntarien les seues parades amb normalitat. Caldrà esperar a demà per a veure sí l'aposta els hi ha resultat encertada.


I també com fa cent anys, hui és impossible fer qualsevol tràmit administratiu de manera presencial. La Ciutat de la Justícia de Castelló, les oficines de l'Estat, Hisenda, Seguretat Social i de la Generalitat, romanen tancades. Els funcionaris de la Diputació de Castelló tampoc no treballen i el mateix fan els funcionaris de l'ajuntament, seguint el camí dels treballadors dels centres de salut, farmàcies i entitats financeres.

I en l'àmbit de raval? I el comerç de barri? Fruiteries, forns, merceries, botigues de roba i complements... el petit comerç, un sector molt heterogeni on cada botiga és un món, és qui manté la sorpresa, de manera que cada botiga està fent el que ha cregut convenient. Una oberta i la del costat tancada. Vet per on, aquest dia, el de hui, és un festiu trampa i un embolic monumental.

Molt ha canviat la ciutat en cent anys, molt la política municipal, molt els interessos de la ciutat, molt els espectacles, però en el cas del festiu de hui, sembla que el temps no ha passat, seguim igual. Curiós, no, el següent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada