La ciutat

La ciutat

diumenge, 20 d’abril del 2014

Filantropia en diumenge de Pasqua.



Diumenge de Pasqua, de compromís, de confort i d'esperança a favor dels nostres contemporanis. Bon dia per compartir, per fer una acció material destinada a ajudar en acció social. Dia “de mona” solidària, o també perquè no de cafè solidari, o cafè pendent...

Havia llegit alguna cosa envers la “mona solidària” d'una pastisseria de Barcelona, “La Palma”,que per cinquena vegada elabora una peça de 80x150 cm amb més de 30 kg de xocolata i es repartix a trocets entre totes les persones que facen una donació d'aliments bàsics com oli, pasta, arròs o llegums secs, en benefici de la Fundació Banc dels Aliments.

També havia sentit parlar a la televisió dels anomenats cafés pendents, però no li havia prestat massa atenció. És aquesta una iniciativa molt simple, amb una finalitat concreta, impulsar una idea solidària per veure de realitzar un acte generós i senzill, de baix cost, sense ànim de lucre i basada en la confiança mútua, consistent en pagar de bestreta un cafè a algú que no disposa de recursos per comprar-lo.

Ara, hui, a la premsa local torne a topar-me amb “el cafè solidari”, amb motiu de la ficada en marxa d'un primer establiment que s'adherix a la campanya a la nostra província, concretament L'antic cafè tertúlia del carrer d'en Pere Gil de Vila-real.

La campanya rep el nom de “café pendiente”. El seu orige cal situar-lo allà pel 2008 a Napols i suposa una cadena de consumicions de café, de manera que el client paga el seu primer i deixa pagat un o varis amb caràcter de pendent per qui no puga pagar-lo.

Les persones sense recursos econòmics s'acosten al bar, que disposa d'un distintiu visible com que forma part d'aquella xarxa, i pregunta si hi tenen algun café pendent, si és el cas se'l convida al café que previament ha pagat un altre consumidor.

Podeu trobar més informació sobre aquesta pràctica solidaria que ja s'ha estés ràpidament per Argentina, Xile i Mèxic, Costa Rica o Uruguai, a més a més de localitzar els establiments adherits a la campanya de tot el món, al següent web http://cafespendientes.es/

Emotiva estratègia per comentar hui diumenge de Pasqua, llàstima que no hi haja encara cap establiment a Castelló que reculla la idea, de segur que tindria èxit tant pel que respecta a l'altruista com al necessitat.

Vila-real se'ns ha avançat. De bell nou un poble guanya la iniciativa a la capital. Tot i i això no vull entrar “en topeties”, però tardarà molt un establiment de la nostra ciutat en pujar al carro de la solidaritat senzilla, fàcil i simple? Només fa falta reciprocitat i honestedat, en qui cobra per avançat per un servei que farà després i qui fa us, en un moment concret, del servei per necessitat...

Filantropia a prop de casa, amor al gènere humà en forma positiva i constructiva, expressat en l'ajuda als altres sense interés algun en resposta. Barcelona queda una mica lluny, però Vila-real a un tir de pedra... Per a quan a Castelló?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada