La ciutat

La ciutat

divendres, 25 d’abril del 2014

Temps de burell, de signatures i de moltes coses més...



La paraula que encapçala aquest post és un mot vingut a menys, pràcticament desaparegut del nostre vocabulari quotidià, de la mateixa manera que ha desaparegut el que representa. D'orige incert, tal vegada el nom vinga del color d'una tela, color natural de la llana fosca, o del tipus de teixit, sembla que la base és un vell adjectiu romànic “burius”, color de burell,  i que representa un teixit bast de llana pura,  sense aprest, que ja era conegut i fabricat al segle XIV i que s'usava principalment per fer abrics i capes.

El burell torna, com cada any,  a ser el protagonista d'aquests dies i també alguns dels venidors,  moments, dies, que les diferents rogatives inunden amb les seues pregàries i cants les comarques de l'interior de la nostra província.

 Useres, Xodos, Vistabella, Culla o Puertomingalvo es preparen per pelegrinar fins el santuari de Sant Joan de Penyagolosa i, el burell,  de color morat, el mateix que visten els pelegrins en tot l'arc mediterrani, i les persones que els hi porten, buscaran la transmissió dels valors de tradició, humanisme i el misticisme de la fe i allò sagrat.

El camí del Penyagolosa, des d'un poble o un altre, sempre amb la metàfora de ser el camí de la vida, la pena física imposada voluntàriament,  com a manera d'accedir a un món superior, el celestial, amb  rituals penitencials i el burell com a signe extern...

El camí tradicional , que compartix actualitat amb el camí modern,  l'antic de les romeries i pelegrinatges, del burell , del silenci i de “l'o vére déus” i el nou de l'esforç,  la constància,  la lluita personal i el sacrifici, de les activitats esportives, tots dos convergixen en “Els camins del Penyagolosa”, aspirants a ser declarats Patrimoni de la Humanitat el 2016, assolint el reconeixement mundial  en la categoria d'itineraris culturals, com ho són ja la Ruta Xacobea, la de la seda a la Xina, o el camí de l'art rupestre prehistòric europeu. Tot un repte !!!!

Burell, roba de pobres, de romiatge i pelegrinatge que, eixint dels vells baguls, tornarà des de hui mateix i  en aquestes setmanes venidores, a recórrer les nostres comarques. Qui sap si,  després de molts segles d'haver estat  compartint espai amb importants vies de comunicació,  d'activitat humana, de diàleg entre els pobles, ara, juntament amb el patrimoni arqueològic, arquitectònic, ecològic i etnològic, al que ha anat sempre lligat el burell,  meresquen el reconeixement i la protecció especial de la UNESCO,  per aquests llocs místics i màgics. Faig vots perquè així siga i recolze la proposta encetada per la Diputació de Castelló.

Jo ja ho he fet, tu si vols pots signar la proposta, ací et deixe l'enllaç, és molt senzill....

Temps de burell, de signatures, de silenci, d'esforç, de ritual, de fe, d'esperança, de tradició, de compartir, de mirar, d'acompanyar, de pregar, de recordar, temps en definitiva de romeries, fermes tradicions medievals de gran interés etnològic, vertaders tresors heredats dels avantpassats que fonamenten la nostra identitat com a poble. Per molts anys que el burell torne a recorrer els termes i que prompte els camíns del penyagolosa adquirisquen el rang oficial que es mereixen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada