La ciutat

La ciutat

dimarts, 29 d’abril del 2014

Plantes medicinals i herbes comestibles



Des de sempre he tingut curiositat per conèixer les diferents plantes medicinals o remeieres que puc trobar a les terres de prop de casa, aquelles plantes i herbes que la humanitat, fa milers d'anys, a falta de res millor, va aprendre a fer servir per guarir algunes de les malalties més comunes. Aquesta curiositat m'ha fet arribar a conèixer-ne algunes, les més comunes, com la digestiva farigola o timonet, i el poliol, i poca cosa més. De manera que la meua cultura d'herbolari és molt curta.

D'altra banda, també m'hagués agradat arribar a conèixer les herbes silvestres comestibles, ja siga a través de la pròpia planta, les flors, els fruits, arrels o llavors. També ací la meua cultura popular és curta, es limita al coneixement de les mores, el julivert, el fonoll o els lletsons.De manera que els meus coneixements en aquest camp són molt limitats, a les ja anomenades podria afegir-ne alguna d'aromàtica, com l'espigol, el romer, l'alfàbrega, la saboritja i poca cosa més.

Per això quan m'he assabentat que el proper dijous 1 de maig al matí, la franquícia amb seu a Barcelona, Naturalwalks, que es marca com a objectiu principal apropar les persones al món natural perquè puguen conèixer, comprendre i compartir la natura amb una experiència immediata amb l'entorn, celebra a la seua seu de Benicàssim, regentada per la fisioterapeuta Bibiana Badenes, un curs, taller o jornada, amb el títol “Les herbes medicinals i comestibles de Benicàssim”, impartit pel biòleg i especialista en gastrobotànica, fundador de la franquícia, Evarist March, gastrobotànic de Can Roca, he sentit curiositat i “el cuquet” de veure com podia participar.

Fetes les recerques pertinents he arribat a aquesta pàgina http://naturalwalks.com/ca/herbes-medicinals-i-comestibles-benicassim on he trobat tota la informació necessària, des de la data del taller, durada, programa, a qui pot interessar o la dificultat, fins el preu de la inscripció, i, ahí, és on he trobat la dificultat.

40 euros per passar un matí descobrint plantes i aplicacions. Em sembla, en aquests temps que corren, excessiu, tot i que segons llig, els assistents rebran una carpeta dossier amb 15-20 fitxes de les espècies i la possibilitat d'assessorament posterior via e-mail.

Crec que l'esperit que vol transmetre d'entrada Naturalwalks, aquell de passar de la mera contemplació del paisatge que ens envolta a la comprensió del mateix i, amb això al coneixement, cura i respecte del medi ambient, es dilueix amb la usura monetària que suposa el fer pagar 40 euros per participar-hi. Si el grup està conformat per les 18 persones que admeten, els ingressos per un matí, 4 horetes, suposen 720 euros. Bon jornal !!!

I més encara sabent que la vesprada del mateix dia, a partir de les 16:30, repetirà el taller o un semblant amb el títol “Males herbes silvestres? Utilitats a la cuina i la farmaciola de les plantes medicinals i comestibles que pots trobar al nostre voltant”, a celebrar al Mas Pou de Beca de la Vall d'Alba, naturalment, abonant 40 euros més, o també el matí del dia següent 2 de maig participar en el taller “Que el teu aliment siga la teua medicina, i la teua medicina siga el teu aliment”, ara amb dinar inclòs, i 65 euros.

Bon negoci el del gastrobotànic i espavilat Evarist. No dic que no tinga grans coneixements, no dic que no paguen la pena qualsevol dels tres tallers, tots crec seran interessants, però 40 + 40 + 65 euros, 145 euros per conèixer plantes medicinals, herbes comestibles són molts diners. Llàstima que la popularitat d'Evarist i la seua paciència i passió per la natura, es perga es diluesca, per l'afany recaptador del màrqueting i la venda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada