La ciutat

La ciutat

divendres, 18 d’abril del 2014

La llegenda del Crist de la Sang ..



Divendres Sant, dia de dol i de reflexió, dia de fervor popular, dia de creences, dia de fe, dia de llegendes... tot depén de qui i com ho mirem. A Castelló, i lligada a la imatge que major devoció ha despertat entre els fidels, per damunt inclús de la Mare de Déu del Lledó, el  Sant Sepulcre, la imatge del Crist Jacent, venerat a la capella de la Sang,  de gran realisme i expressió, una de les millors peces escultòriques que es pot admirar al nostre país, també hi trobem una llegenda.

 Al segle XVIII es va estendre per la ciutat de Castelló,  la popular llegenda del Crist de la Sang, llegenda que creix amb el pas del temps perquè res se sap de l'autor , ni l'origen , ni la data exacta en què va arribar a la nostra ciutat.

És veritat que diferents experts han tractat d’ubicar la imatge, però mai han arribat a un acord sobre l’autoria i el moment en què va arribar a Castelló. Així hi ha qui defensa que l’escultura correspon al segle XVII i tal vegada realitzada als tallers de la imatgeria andalusa, mentre altres, s’inclinen per l’escola castellana.

Siga qui siga el seu autor, tots els experts coincidixen que aquell que va ser capaç de tallar tan impressionant figura, de segur va rebre la inspiració divina... i ací on perdem l’orige de l’autoria, enllacem, amb el vostre permís, amb la llegenda.

“Corria el diumenge de Passío de l’any 1650 quan van arribar tres pelegrins a Castelló i se'ls va allotjar a l'Hospital de Trullols , contigu a la primitiva l'Església de la sang . Durant tres dies, aquells desconeguts van romandre a l'interior de les dependències que els van assignar . En transcórrer tres jornades sense tenir notícies dels forasters, algú de l'hospital va decidir trucar a la porta de la cel·la que ocupaven. En no rebre resposta , va decidir entrar-hi . Els tres pelegrins havien desaparegut misteriosament . En el lloc on havien estat durant tres dies, es percebia un intens perfum d'encens i un raig de llum il·luminava la Divina Imatge del Crist al Sepulcre. Només quedava una explicació: els desconeguts eren àngels que havien estat dedicats, durant tres dies, a tallar la impressionant imatge ...”

Realitat o ficció ? El fet indiscutible és el realisme de l'escultura i la gran quantitat de devots que té a la ciutat de Castelló. Ho podeu comprovar vosaltres mateixa aquesta vesprada-nit quan,  novament, el pas del Crist Jacent, un vertader sepulcre cobert de vels i sedes que plasma la crueldat i dramatisme de la mort injusta i lamentable, tornarà a recòrrer els carrers del nostre poble.

Divendres Sant, Crist Jacent, joia de fe, religiositat popular, bellesa i sentiments... també llegenda? Per què no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada