La ciutat

La ciutat

dimarts, 5 de maig del 2015

Ara és el moment


És el tema del dia en un mitjà de comunicació local, ja fa dies comença a ser la conversa estrella als carrers: la presència de mosquits a les nostres contrades sembla que aquest any s'ha avançat a la temporada estiuenca, la gent comença, comencem a estat escarotats, tots tenim en ment la problemàtica i molèsties que aquests insectes van provocar-nos l'estiu passat i com, els esforços, pocs o molts, realitzats des de les regidories de salut pública dels diferents ajuntaments no van servir per molt i, tant les farmàcies com en alguns casos fins i tot les consultes d'urgències, van haver de donar remei a les molèsties que “els bitxets” van ocasionar.

Tal vegada va influir l'arribada d'una nova espècie, l'anomenat tigre, a qui no vam saber “atacar” amb contundència o, l'atac quan va realitzar-se ja era massa tard, el cas fou que la batalla va en molts llocs perdre's i els mosquits van fer-se els amos, fins que l'arribada del fred va fer-los entrar en hivernació.

Ara, la calor acompanyada d'una sequedat extrema els ha fet explosionar i comencen a acampar per tot el litoral. Estem en precampanya electoral i sembla que tots els esforços es centren en revalidar el poder municipal o aconseguir-lo, i els nostres governants s'obliden o no hi dediquen ja els esforços necessaris per eradicar, ara a l'inici que és més fàcil, el molest mosquit.

És veritat que en algunes poblacions costaneres, sobretot les del sud de la província s'han iniciat els tractaments, però cal fer-ho amb més contundència i a més llocs, de no ser així començarem a perdre la batalla, tenim experiència dels darrers anys.

Cal una actuació conjunta, generalitzada i contundent, amb tècniques de prevenció eficaces, malgrat que aquelles siguen costoses. Cal actuar no només de manera puntual, cal fer d'entrada un pla de xoc i després actuacions periòdiques, una o dues vegades a la setmana, amb tot tipus d'accions, començant per les aèries que, s'han mostrat les més eficaces, tant contra el propi mosquit com contra les larves. Els tractaments entre termes amb l'helicòpter i avionetes amb equips homologats i productes no tòxics, que només afecten al mosquit, no sent nocius ni pels humans, ni la resta de flora i fauna, ha de ser la solució.

Sé que els ecologistes de vegades estan en contra dels tractaments indiscriminats, jo també hi estic si el producte que s'empra, per ser més econòmic o tal vegada per no ser usat en les proporcions adients, resulta perjudicial, però m'he assabentat que hi ha productes com el Vectobac 12AS, formulat a base de Bacillus Thunringiensis, que només afecta a la larva del mosquit que presenta una acidesa diferent a la de l'estómac humà i de la resta d'aus, peixos i mamífers. És car? No ho sé, però si és eficaç, ben gastats siguen els meus impostos en aquest producte.

L'objectiu número u de la lluita ha de ser en este moment, ara ja, previndre que el problema es faça gran i se'ns escape de les mans, impedir la reproducció massiva i acabar amb aquests insectes, emprant, això si, productes i bones pràctiques segons les normatives de l'OMS i de l'ONU per l'agricultura. I això, senyors alcaldes i regidors, de Castelló, Benicàssim, Orpesa..., això és possible.

Val que demanen també la col·laboració veïnal, és veritat que ha de resultar fonamental, cal fer el possible i l'impossible per eliminar les aigües estancades a les nostres propietats, ja siguen espais grans o menuts, jardins o testos, entre tots ho em de fer tot, però no tant sols els veïns, el primer pas i efectiu l'ha de donar la municipalitat, i sobretot les regidories de Salut Pública, els ciutadans després o si volen a la vegada, però mai en solitari i cadascú fent la guerra pel seu conter, així només hi guanyen els farmacèutics que, a hores d'ara, ja han notat un augment de les vendes d'esprais i rolons.

Fa falta i fa falta ja un tractament continu i un seguiment de l'estat dels insectes i les larves, doncs de segur que calor a partir d'ara cada dia en tindrem més. Aconseguirem guanyar la batalla? Passarà com en altres ocasions en què no s'actua, o s'actua tard i malament? També açò és treballar pel poble...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada