La ciutat

La ciutat

divendres, 1 de maig del 2015

Regeneració urbana



Regeneració és un mot derivat de generació. Procedix del terme llatí regeneratio, procés i resultat de regenerar, és a dir, aconseguir que alguna cosa recupere la seua forma o estat inicial , realitzant un tractament per a que puga modificar-se.

Així, es parla de regeneració de cèl·lules, de boscos, de delinqüents.., en definitiva parlem d'una millora d'un sistema o activitat, d'un procés de restitució, d'un abandonament d'una manera de viure considerada perjudicial, o d'un tractament de materials o espais per què puguen, de nou, ser usats.

A mesura que ens acostem a la cita electoral municipal i tot i no haver-se encetat encara la campanya, cada dia en són més els representants de les diferents opcions polítiques, que volent continuar o entrar al consistori castellonenc, amb el PP i l'alcalde Bataller al capdavant, parlen a boca plena de regenració, en la seua vesant concreta de “regeneració urbana”, de regenerar la ciutat, de ficar en valor els diferents espais que la conformen.

Però atenció, la regeneració urbana així entesa és un concepte integral, vital i dinàmic i sempre demana la posada en marxa d'un procés, poques vegades s'assolix amb una acció concreta, aïllada.

Més encara, la realització d'una acció concreta el que fa, en moltes ocasions, és ocultar el problema que sofrix l'àrea urbana en concret; de manera que una regeneració d'un barri o d'una zona d'un poble, siga el que siga, passa per l'actuació mitjançant un programa integral que s'oriente a atacar diferents fronts del deteriorament i les causes i factors que l'originen.

Per ser efectiva una regeneració urbana, ha d'implicar reaccions de rehabilitació, remodelació, renovació, millora..., però no limitant-se a cap d'elles, per a la qual cosa són necessaris programes que abasten no tant sols allò físic i ambiental, que és el que normalment es veu, sinó molt especialment l'aspecte econòmic i també el social.

Penseu que els nostres polítics actuals i els aspirants quan parlen de regeneració urbana, estan pensant en actuacions integrals per millorar la salut del nostre poble? Creeu que quan l'alcalde Bataller va dir ahir mateixa al Grau que l'equip municipal del PP “aposta per un projecte de regeneració urbana que permeta continuar millorant la imatge del Grau i la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes “ estava pensant en una millora de la marginalitat espacial, social, dotacional i econòmica del Grau?

Que voleu que us diga? A mi em costa creure-ho. En este escenari de crisi de recursos, de retrocés de les polítiques públiques en favor de les privades, en aquest escenari de desigualtat creixent, la intervenció en la ciutat, la consecució d'un desenvolupament urbà més intel·ligent, sostenible i inclusiu, de segur no resulta ser gens fàcil.

El veritable problema, la regeneració necessària a Castelló, no està només al centre històric o al Grau, sinó també, per exemple, en els milers de fanecades de baixa densitat urbanitzades de manera fragmentada i que depenen per a la seua supervivència d'una política integral, justa, equitativa, social i efectiva, a la que cal dedicar temps i esforç, no tant sols paraules ara, a menys d'un mes de les eleccions. Regeneració urbana clara, concreta i sempre.

Aquesta no és una tasca fàcil per ningú, ni pels senyors polítics actuals ni pels aspirants, per tot açò, jo els hi demane a tots que no facen propaganda, que siguen realistes i quan parlen als veïns de la Quadra del Borriolenc, de la carretera de l'Alcora, de la Marjaleria, del Grau, o de qualsevol altre lloc del nostre terme municipal, de regeneració urbana, ho facen mesurant les seues paraules, allò que diuen i prometen, que, com diuen al meu poble “la llengua no té os” i les paraules se les emporta el vent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada