La ciutat

La ciutat

dissabte, 23 de maig del 2015

Imprescindible?



No sóc partidari de deixar un breu espai de 24 hores sense contaminació política, sense bombardeig propagandístic, per dedicar-lo a pair les informacions i les idees. No sóc gens partidari de la jornada de reflexió de hui, tot i que la saturació a la que ens han sotmés els diferents partits polítics en els dies de campanya ha estat més que excessiva.

Sempre serè partidari de la reflexió però crec que no ens hem de quedar amb les ofertes, promeses i lemes dels diferents partits que han volgut vendre'ns en els darrer dies. Hem d’anar més enllà. La nostra reflexió s'ha de centrar-se en el sentit de tot junt, però d’una manera més decidida i avançada.

Perquè no una reflexió sobre la possibilitat de fer llistes obertes? Perquè no celebrar consultes i referèndums vinculats sobre els temes essencials a nivell local o nacional? Perquè no podem saber quants diners s’han gastat els partits en inflar-nos el cap amb les seves consignes, logos, fotografies i vídeos? I, sobretot, com ho han pagat?

Les regles i normatives que han servit fins ara per frenar la difusió de la campanya electoral, un dia abans de la celebració dels comicis, pels mitjans tradicionals: ràdio, premsa, repartiments de fulletons, celebració d’actes informatius, televisió... ara, al 2015 ja no són vàlides perquè no serveixen davant els nous mitjans que es difonen per internet, pel facebook,  twitter o altres. No hi ha manera real d’aturar la comunicació que es fa per aquests mitjans. Hui, jornada de reflexió està la xarxa més “calenta que mai”.

Segons he pogut llegir diferents especialistes en psicologia social consultats per l'agència EFE coincidixen en creure que la jornada de reflexió, prèvia a unes eleccions, aquesta de hui, ha deixat de ser clau per decidir el vot i que les campanyes electorals tampoc no són ja determinants per a la majoria dels ciutadans i, fins i tot, que poden ser contraproduents davant una situació de desconfiança.

És possible que fa molts anys les campanyes electorals tradicionals foren fonamentals per a la majoria dels ciutadans per decidir el vot, però ara per ara no és així per la gran quantitat d'informació que tenim de tots els partits. i aquest bagatge informatiu amb el qual comptem de forma immediata des de fa temps fa que la immensa majoria de votants tinguem ja decidit el vot abans de la jornada de reflexió i fins i tot de la mateixa campanya.

I quan el vot no està decidit en moltes ocasions si se sap a qui no es votarà, de manera que en molts casos, -no sempre-, servix de ben poc allò que els diferents partits diuen en campanya, doncs ho fan amb la principal finalitat de recollir vots. Tots podríem ficar molts exemples de promeses incomplides per aquells que ens han governat des que va instaurar-se la democràcia al nostre país, fa ja uns quants anys...

Definitivament per mi aquesta jornada de reflexió és prescindible, malgrat els indecisos, les faves són més que comptades. Cal anar a votar pensant en clau local, sí, però també en clau nacional. Hem vist propostes de perfil baixíssim, de discurs marcat per la desqualificació, hem vist l’absència de contingut polític en debats televisius, hem vist en moltes formacions, més del de sempre...

Avui només em resta passejar pel poble i adonar-nos que gran part dels fanals estan “ornamentats” de cartells corresponents a la propaganda política per les eleccions de demà que, per cert veurem el temps que tarden en llevar-los passat l’esdeveniment.

A aquestos pensaments dedique la meua jornada de reflexió i de passada a traslladar mobles, plantar ensiams, esporgar tomateres, collir creïlles i recollir credencials, de reflexió ben poca, fa temps ho tinc tot reflexionat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada