La ciutat

La ciutat

dissabte, 9 de maig del 2015

Era d'esperar



Als inicis del passat mes de desembre l'ajuntament de Castelló va aprovar l'exposició pública, per un termini de 45 dies, de l'Estudi de Paisatge, realitzat per una empresa aliena al propi consistori. Després de publicat en el DOGV els castellonencs, a títol personal , empresarial o social, vam tenir l'oportunitat de consultar i fer suggerències a aquest document, de manera que les aportacions constituïren millora pel nou Pla General de la Ciutat.

L'alcalde en persona va insistir en la importància de la participació dels veïns aportant propostes de millora, per la qual cosa a més a més de publicitar aquest estudi, van programar-se dues reunions informatives, que van celebrar-se el 15 de gener i la primera setmana de febrer, al saló d'actes de l'edifici dels “quatre cantons”.

A la primera d'aquelles reunions vaig estar convidat a participar com a membre del Consell Municipal de Cultura i allí vaig poder comprovar juntament amb els representants polítics, veïnals, sindicals, econòmics, acadèmics i professionals de la ciutat, quant, en teoria, estava l'equip de govern municipal d'interessat en la participació ciutadana, en la valoració del paisatge del nostre municipi.

Els representants de l'empresa ‘Estudio de Paisaje Castellón. U.T.E. Estudio de Paisaje de Castellón (José Ignacio García Campá y asociados S.L – José Luís Fabra S.L.- Unomil Arquitectos SL)”, van exposar les característiques del treball i van presentar les 9 unitats de Paisatge, amb les seues fitxes tècniques i fotogràfiques, que admetien comentaris i suggerències,així com l'ompliment d'una enquesta formulada al respecte, per part de tots aquells que hi accediren al document mitjançant el web municipal.

Acabada la presentació va obrir-se un torn de paraules. En un moment determinat vaig prendre la paraula per comunicar que l'accés a la documentació i l'emplenament de l'enquesta em resultava del tot dificultosa, no era gens fàcil accedir a ella i a més a més la informació resultava molt lenta a l'hora de carregar-se, per la qual cosa caldria, abans de donar-la per definitiva, fer algunes modificacions que facilitaren l'accés tecnològic.

De no ser així difícilment aconseguirien allò que buscaven, l'alta participació ciutadana i la implicació directa del veïnat en el desenvolupament d'un Pla General, de tots i per a tots. Les meues paraules sembla van caure “al fons del sac” i, no va millorar-se ni l'accés, ni tampoc la velocitat de consulta...

Ara, el passat més d'abril i després de recopilats i tractats estadísticament ,al web municipal s'han fet públics els resultats de la consulta. Podeu veure'ls en detall al següent enllaç: ESTUDI PAISATGE

No m'estendré en els mateixos, però si vull destacar que e un mes i després de tanta insistència, van aconseguir-se 88 enquestes, de les quals només s'han pogut obtenir dades de participació efectiva, es a dir que presenten valoracions i o aportacions relatives al paisatge, en 57. En cap cas podem dir són representatius de res. El veïnat no ha volgut o no ha sabut participar, ni tant sols aquells que van ser convocats i van assistir a les reunions, van mostrar interés per participar. El fracàs ha estat absolut.

És veritat que es garantia l'accés a la informació relativa al paisatge existent al terme municipal per la valoració del mateix per part de qualsevol usuari del paisatge, però es feia de manera tant enrevessada que, aquell que hi tenia un mínim interés havia de desistir. Sí, però no.

Ara diuen s'han complet els objectius inicialment previstos. Tindran cara? Tant d'esforç per aquesta minsa participació i sense arribar a quasi ningú i dient que hi ha hagut moltes i interessants aportacions, llegiu, llegiu i veureu... Era d'esperar, fracas absolut !!! Cap ni una aportació nova, interessant i que no fora ja coneguda. Diners gastats sense sentit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada