La ciutat

La ciutat

diumenge, 3 de maig del 2015

Entente cordial


Altra vegada, novament anit va tornar a passar, dos actes emotius, tradicionals, populars, arrelats al poble van coincidir en el temps, i els castellonencs vam haver de triar entre l'un o l'altre o, si més no, acudir una estona a un lloc i poc després a l'altre, i és que,sense tirar les culpes a ningú, el Consistori i la Confraria de Lledó, tampoc en aquest 2015 s'han ficat d'acord, han arribat a entendre's.

A l'explanada de la basílica de Lledó i després que l'any anterior es fera a la plaça Major per allò de tenir a la Verge al poble, va celebrar-se la 46ena serenata a la Mare de Déu, seguint un acurat guió poètic i amb intervenció central de la Banda Municipal de Música, la Colla de Dolçainers i el grup de l'Escola de Dansa de Castelló, presentant com a remat un esplèndit espectacle pirotècnic,  un acte que va congregar un bon nombre de veïns, que aprofitant la bonança de la nit, van acudir a la cita amb la Mare de Déu.

A la vegada, a la plaça Major de la festa de la Rosa.  Es tracta del certamen, el més antic de tots els que a la ciutat es convoquen, tradicional i emotiu, en el que diferents grups de rondallers, aficionats a la cançó de serenata, es reunixen per oferir el millor de si mateix al públic congregat al voltant de la plaça i que, després, i al llarg de tots els dissabtes del mes, repartiran les seues romàntiques cançons per tots els racons del poble a peu de balcó de les núvies, esposes o mares, però que, només aquesta nit, primer dissabte de maig, poden escoltar-se tots junts, un darrera de l'altre.

Dos actes que, arrelats al poble, es veuen confrontats l'un amb l'altre per coincidència de dia i hora i que generen malestar entre els castellonencs per haver de triar, quan en realitat ens agradaria poder acudir a totes dues convocatòries.

No es tracta de buscar culpables, no es tracta d'acusar ni a la Confraria, ni a l'Ajuntament, però caldria buscar un “entente cordial”, una relació amistosa, un pacte, un acord, que facilitara un apropament entre les parts i beneficiara totes dues institucions, no restant-li públic l'una a l'altra, i que a la vegada, fera que no s'hagués de triar, més encara tenint present que , la Serenata a la Mare de Déu, més recent que la pròpia festa de la Rosa, va nàixer quasi de manera espontània, aquell any de 1970 quan la Rondalla Els Llauradors després de participar en el certamen municipal, va decidir en bon criteri, fer la primera ronda a la Verge a la seua ermita i any rere any ha anat a més i, en l'actualitat, com va comprovar-se anit mateix, són molts els castellonencs que hi participen i més encara els que la contemplen.

Pensava jo fa unes setmanes que, aprofitant la circumstància que ens oferia el calendari aquests primer cap de setmana de maig del 2015, en què divendres era festiu, s'arribaria a un acord i, un dels dos actes, es celebraria la nit del divendres mentre l'altre es faria la del dissabte, i que tots dos podrien tenir el mateix públic, de manera que els castellonencs gaudiríem, sense haver de triar, de les dues manifestacions culturals. La solució es veia prou fàcil, però tot i això, no va programar-se així, i novament la coincidència va tornar a donar-se.

Davant aquesta situació em pregunte: degueren arribar a reunir-se els programadors de l'ajuntament i de la confraria? De segur que no; i si ho van fer, com és que no van arribar a cap acord?, haurà cadascú actuat per lliure, sense pensar en l'altre a l'hora de programar? De segur que sí. Qui ha eixit perjudicat? La Confraria? L'Ajuntament? La Junta de Festes de Castelló o el Patronat de Festes? No, el poble, el veïnat i els forasters que ens visiten. Bonica imatge d'unitat i cultura !!!

L'any 2016 al ser any de traspàs, el primer dia de maig és diumenge 1, i el primer dissabte el 7, de segur que molts castellonencs veuríem amb bons ulls, la serenta per l'1 i el certamen pel 7. Es podria arribar a un acord? Tenen tot un any per rumiar-ho...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada