La ciutat

La ciutat

diumenge, 30 d’abril del 2017

Amb les coses de palau...



 Amb les coses de Palau val més asseure, seria l'equivalent a la nostra llengua de la dita castellana "las cosas de palacio van despacio" que denota la lentitud amb la qual es realitzen les coses, sobretot en les administracions publiques, excusant-se massa vegades en què les coses importants requereixen el seu temps i que no és gen bo córrer, que cal deixar que les coses seguisquen el seu curs.

I justament això és el que està passant en un element al qual vull dedicar hui una mica d'atenció, es tracta de l'anomenat "Elekta Versa HD" l'accelerador lineal més avançat en l'àmbit mundial per administrar radioteràpia, darrera tecnologia pel tractament avançat del càncer, que s'està instal·lant a l'Hospital Provincial, la història del qual podem considerar quasi de pel·lícula.

Va anunciar-se allà pel novembre del 2010 per l'aleshores president de la Fundació de l'hospital, aquell que tot just aquesta mateixa setmana ha aconseguit la seua llibertat condicional, el senyor Carlos Fabra, la imminent compra del "tercer aparell", doncs els altres dos en funcionament començaven a donar massa problemes.

Van haver de passar 4 anys més perquè al febrer del 2015, i enfront del clamor de la comunitat mèdica i científica, la denúncia dels partits polítics i el síndic de greuges, fruit de les aleshores ja constants avaries que obligaven a suspendre l'atenció als malalts, s'admetera que la urgència de la compra de l'aparell, arribant-se a l'acord a la tardor del 2015 que aquell hauria de ser cofinançat al 50% per la Conselleria de Sanitat i la Diputació, fent-se efectiva la compra.

Més de mig any després, tal dia com avui, 30 d'abril de 2016, va rebre's per fi el nou accelerador al centre, semblant que tot esrava ja per fi resolt. Un equip d'última tecnòloga en el tractament de radioteràpia per a pacients oncològics anava a entrar en funcionament al nostre hospital.

El no equip construït en Crawley, Regne Unit va arribar en un tràiler de 18 metres de longitud distribuït en 45 caixes amb un pes brut superior a 12 tones. Va anunciar-se que en els processos d'acoblament, proves, desacoblament i preparació per a l'expedició han participat 55 persones durant un total de 300 hores. Començava el conte enrere pel muntatge que s'estimava s'iniciaria en el moment en què finalitzaren els treballs de preinstal·lació i condicionament del búnquer en el qual s'ubicaria.

El lloc previst d'ubicació es tractava d'una estructura de formigó armat de 70 metres quadrats de superfície amb murs de més d'un metre de gruix al qual s'havia d'accedir a través d'un laberint per extremar les mesures de seguretat per evitar les fuites de radiació, de manera que, fins llavors havia de romandre en un dels magatzems del centre hospitalari.

Sabíem que el procés de muntatge i instal·lació d'aquest tipus d'equips és complex i que podia durar uns sis mesos, als quals calia afegir les tasques de posada a punt i revisió de controls de seguretat, entre ells l'autorització del Consell de Seguretat Nuclear, per la qual cosa va fer-se una previsió d'entrada en funcionament per a la tardor del 2016.

Però amb les coses de palau... no va ser fins als primers dies del mes de desembre passat quan els tècnics van iniciar la instal·lació en una primera fase, a la que va seguir una segona etapa que consistia en el muntatge de la part generadora de radiació, tanmateix com per a això, eren necessaris, d'una banda el permís del Ministeri d'Indústria i d'altra un informe del Consell de Seguretat Nuclear, el procés va continuar allargant-se, estimant-se "la primavera" com a data per tractar els primers pacients.

Però clar, les coses de palau... I així arribem a les darreries del mes de març, en què el Consorci Hospitalari pensant que resta encara una fase, aquella en la qual els especialistes de Radiofísica comencen el calibratge i preparació de l'equip, que no s´s si ja haurà començat, s'anuncia que possiblement s'activaria el seu funcionament entre els mesos de maig o juny...

Hui, quan es compleix un any de l'arribada de l'aparell a Castelló, s'acaba abril; maig i juny, 61 dies és el nou límit perquè la millora de l'atenció al pacient i el tractament d'un espectre més ampli de tumors siga per fi realitat. Serà així? Ja veurem perquè amb les coses de palau...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada