La ciutat

La ciutat

divendres, 7 d’abril del 2017

Ciutat saludable i compromisos pendents...



L'any 1948 la Primera Assemblea Mundial de la Salut, va proposar que s'establira un "Dia Mundial de la Salut", per commemorar la fundació de l'Organització Mundial de la Salut. Des del 1950, fa ja 67 anys, aquest dia ve celebrant-se cada 7 d'abril.

Tots els anys es tria un tema de salut específic amb la finalitat de destacar una àrea prioritària d'interés per l'Organització Mundial. Així en els darrers anys des del 2010 fins a l'any passat, han estat, urbanització i salut, resistència als antimicrobians, la bona salut, el control de la tensió arterial, les picadures, l'innocuïtat dels aliments o vèncer la diabetis. El tema elegit per aquest 2017, la depressió.

Aquesta és en l'actualitat la causa de problemes greus de salut i discapacitat arreu de tot el món. S'estima que a hores d'ara més de 300 milions de persones viuen amb depressió i que aquesta ha crescut de manera espectacular en els darrers 10 anys, sent moltes les persones que no poden accedir al tractament necessari per a viure una vida saludable i productiva.

Dins la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, FEMP, organisme de representació i defensa dels interessos locals, es crea l'any 1988 la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, RECS, amb la finalitat de promoure i protegir la salut i el benestar dels ciutadans, secció que en l'actualitat agrupa a 176 entitats locals de tot el territori nacional, i a la qual pertanyen Nules, Onda, Sogorb i la pròpia capital Castelló.

La xarxa és el marc en el qual queden integrades totes les accions que s'estan duent a terme en matèria de promoció de la salut i prevenció, i les noves intervencions que es puguen plantejar. És també aquí on es coordinen els esforços de tots els nivells, actors i sectors implicats.

L'any 2014, l'actual Vicealcaldessa i en aquell moment portaveu adjunta de Compromís en l'ajuntament va presentar una moció al plenari municipal en la que es proposava l'adhesió de la nostra ciutat a l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció, dins el marc del Sistema Nacional de Salut amb l'objectiu d'aconseguir que els ciutadans guanyàrem anys de vida saludable, proposant el desenvolupament progressiu d'intervencions identificades com a bones pràctiques i basades en l'evidència científica, dirigides a promocionar la salut, prevenir les malalties, les lesions i la discapacitat.

Amb el nou Govern del 2015 sembla que fer la ciutat més saludable ha agafat un paper prioritari i així podem veure com en els pressupostos municipals per aquest 2017 hi ha consignats 604.000 euros per desenvolupar dins el Pla de Govern Municipal els punts 23.1, 23.2, 23.3, 23.4, 23.6 i 23.9, aquells que fan referencia al Pla Estratègic de Salut de Castelló que sembla ha d'incloure entre d'altres l'elaboració d'un mapa de la salut o mapa de recursos comunitaris "amb l'objectiu de facilitar informació a nous residents i fomentar els hàbits saludables entre la ciutadania".

No sé si dins d'aquest Pla o no, però ahir mateixa el regidor d'esports Porcar va presentar una nova activitat per fer la ciutat més saludable, "bateig en bici" que pretén promoure l'ús segur, habitual i sostenible de la bicicleta com a eina de mobilitat a la nostra ciutat, buscant implementar programes d'ensenyament i aprenentatge per anar amb bicicleta, especialment dirigits a les persones adultes que en el seu moment no van tenir l'oportunitat de rebre un correcte ensenyament sobre la manera de moure's en bicicleta per la ciutat.

Senyora Mari Carmen Ribera regidora de l'àrea de salut, molt té Vosté ja encetat en aquest tema de la salut dels veïns, però d'acord amb el compromís electoral per fer una ciutat més saludable bo és recordar hui, 7 d'abril, Dia Mundial de la Salut que un punt important del programa, el punt 23.8, la creació i posada en marxa d'un Servei Municipal de Salut, encara és un compromís pendent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada