La ciutat

La ciutat

dimarts, 25 d’abril del 2017

Sense sentit.



Malgrat que el Programa Oficial de festes en honor de la Mare de Déu del Lledó, Patrona de la nostra ciutat, elaborat per la Reial Confraria i recolzat per l'ajuntament, indica clarament que aquestes tindran lloc entre els dies 30 d'abril i 7 de maig del 2017, és ben cert que inclou uns actes previs de caràcter infantil, cultural i Esportiu, a celebrar els dies 23, 26 i 29 d'abril.

Malgrat que al Programa Oficial i en relació a l'acte del passat diumenge 23 d'abril tan sols s'anunciava un "concurs de dibuix i una actuació d'animació", és ben cert que la premsa local, mediterràneo 20 d'abril, i algun altre mitjà informatiu, ampliava la notícia, afegint al concurs de dibuix i l'actuació del conta-contes Salva El Mussenacitu, un "encierro-infantil".

Es per tots els castellonencs conegut que "un encierro infantil" és en definitiva un espectacle dedicat als més menuts on poder demostrar la seua afició i valentia davant els bous de cartó, sense cap tipus de perill, i dic, és conegut perquè, si no em falla la memòria, des del 2012, aquest "espectacle" forma part del programa oficial de les festes de la Magdalena, amb el vistiplau de la Junta de Festes i amb el patrocini del mateix diari Mediterraneo.

En poques paraules és un acte fester "divertit i entretingut" que simula el popular "encierro" pamplonés de Sant Fermí, amb el típic periòdic, càntics previs i fins i tot en algunes ocasions, disparada del famós "xupinasso", establint-se un recorregut pels carrers i animant els menuts a córrer davant els bous de cartó.

Independentment que estiga a favor o en contra de fomentar aquesta afició entre els xiquets i xiquetes de Castelló dins la setmana de festes magdaleneres, açò seria motiu d'un altre comentari, el que m'ha cridat l'atenció i molt ha estat el fet que es fera dins les festes patronals i més encara a l'esplanada de la basílica, que res té a veure ni amb Pamplona, ni hi ha cap carrer o carreró, ni tampoc hi ha hagut mai cap relació de la Verge amb els bous, a no ser que parlem de la Santa Troballa i de com "els bous" de Perot van aturar-se en la llaurança...

De qui haurà estat l'ocurrència la idea? Del president de la confraria el senyor Barberà? De la Junta? Dels priors? Del Clavari? Del Perot? De l'Ajuntament? No ho sé, però siga de qui siga crec que açò no té cap sentit.

Està bé, molt bé, fer festa pels xiquets, ficar "coses" per atraure al Lledó als més menuts i de passada també als pares, però d'ací a fer-ho amb un "encierro", com diuen al meu poble "això és massa", no us sembla?

Sembla que van ser més de 250, entre ells la Regina infantil de les festes i la seua Cort d'honor, els menuts que van "pintar" primer i gaudir del conta-conters. Degueren participar també tots al "encierro"?

Manifestar el fervor per la Patrona a la vegada que el culte al bou són elements contradictoris, més encara al lloc on va desenvolupar-se "el encierro" la mateixa basílica. Són molts els actes programats per aquestes festes, més de 30, i és veritat que no hi ha massa "exclusius" pels xiquets, per això crec que va ser una errada, un sense sentit, elegir com a un dels pocs actes infantils de les festes patronals aquell.

Amics, algú o alguns sembla han perdut el nord, han perdut l'orientació, han deixat de veure clar i sembla no saber ben bé on va, aquesta actuació sembla una mica irregular i sense sentit en aquell moment i lloc.

Amics de la Confraria del Lledó, hem de saber qui som, hem de tenir ambició de millorar de fer de les nostres festes patronals unes festes grans i atractives per tots, grans i menuts, però mai perdre el nord, ni fer bona aquella dita "forasters vindran que de casa ens trauran", algú ho havia de dir...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada