La ciutat

La ciutat

dilluns, 17 d’abril del 2017

Pasqua Florida.... dia de mona.



 "Festes de Cincogèsima, també les de Nadal, les de Pasqua florida, són les millors de l'any". Així diu la cançó popular: Pentecosta, Nadal, i Pasqua florida tres festes grosses, amb una importància capital en la nostra vida.

A les persones que ens agrada seguir un sistema tradicional, les festes religioses encara tenen un marcat esperit i una volada i importància que els pertoca; tot i això sabem que avui dia,són molts els veïns que van perdent aquest sistema, aquestes tradicions, i les festes també perden aquell color i aquell gust intens d'anys enrere.

Tots sabem que Nadal és el 25 de desembre, Pentecosta o Cinquagesma, també coneguda com a cinquagèsima, cinquaesma, cincogesma, cincogema és 50 dies després del diumenge de Pasqua, dia de la Pasqua granada, en aquest 2017 el pròxim 4 de juny i, Pasqua florida, tot just hui, harmonia de la festa cristiana, litúrgica i experiencial, de la natura.

Tot i que ahir diumenge de Pasqua és tradició ancestral al nostre poble iniciar la celebració de les jornades lúdiques, festives i sobretot de germanor entre els amics, és hui, el segon dia de l'Octava de Pasqua, dilluns, el dia per excel·lència per reunir-se a "menjar-se la mona".

Mona que simbolitza que la Quaresma s'ha acabat i que tradicionalment, i dic que tradicionalment perquè en l'actualitat sembla guanyar-li la batalla "les filigranes arquitectòniques de xocolata" guarnides amb plomes, pollets o fins i tot figuretes de plàstic, era un dolç esponjós amb un ou dur al damunt subjectat per dues tires "de pasta" que formaven una creu, símbol cristià, que es cou amb la mateixa cuita de la mona, la qual cosa hi deixa una mena de caputxó i que donava peu a l'hora de menjar-la a la típica cançó: "Ací em pica, ací em cou, ací em menge la mona, ací t'esclafe l'ou".

Diu el 'Costumari català' que en temps passat era costum a tot Europa de menjar ous per Pasqua en gran quantitat, aquests eren aplegats per Quaresma, temps favorable a la posta, però no es consumien fins passat aquest període de dejuni. Eixe pot ser l'origen de ficar-li l'ou al tradicional pastís. D'altra banda també hi ha qui diu que l'ou representa la fertilitat i l'arribada de la primavera. Vés a saber...

Fins i tot he llegit en algun lloc que, les mones pels infants, tenien tants ous com anys tenia el xiquet o xiqueta que la rebia, fins que prenia la primera comunió, moment en què els ous passaven a ser tan sols un o dos per mona i de xocolata.

Dia de berenar en grup, de traure del més íntim i profund la saba de l'amistat que ens configura i vivifica i de compartir-la en rogle, o dia per traure i recordar aquesta joia gratuïta de les velles complicitats fraternes, del bes i l'abraçada, del cant i la calidesa. Dia del retorn a la llibertat del menjar, dia de mona...

Celebració de Pasqua florida i menjada de mona en grup, costums amb un significat de vegades oblidat, però amb un significat bell i profund, tradicions que no s'han d'oblidar i que formen part de la nostra identitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada