La ciutat

La ciutat

dimarts, 12 de març del 2019

229 anys enrere...


 Concretament l'11 de març de 1790, va ser inaugurada la nova séquia major de Castelló. L'acte es va realitzar, narren les cròniques, amb tota solemnitat, al partidor nou en presència del marqués de Carroz, jutge especial comissionat per l'Audiència dels Ajuntaments de la capital i d'Almassora d'acord amb les ordres del rei Carles IV que va haver d'intercedir davant el litigi entre les dues poblacions.

A Castelló aquella inauguració va fer-se amb gran goig, amb festa gran, amb un vol de general de campanes, músiques i il·luminacions especials i, l'endemà, avui es compleixen 229 anys, va ser un dia especial amb missa i Te-Deum en acció de gràcies amb assistència de l'ajuntament, les quatre comunitats religioses que a la ciutat hi havien i els diferents gremis.

I és que el recorregut de la séquia Major, d'origen islàmic i per tant anterior a la fundació de la capital, posseeix una història realment curiosa. És ben sabut que la séquia naix de l'assud d'Almassora que agafa part de l'aigua del riu Millars i la distribueix pel reg dels dos termes mitjançant un partidor, inici de les dues séquies majors, la d'Almassora i la de Castelló.

Aquest primer partidor, ara inutilitzat, anava a cel obert i les dues séquies estaven descobertes, de manera que la de Castelló, que bordejava la muralla d'Almassora, en moltes ocasions portava les aigües brutes, ja que els almassorins rentaven en ella tot el que necessitaven. Com l'aigua que arribava a Castelló a més a més de per regar era també emprada com aigua de boca, el fet d'estar brutes provocava queixes contínues, que van arribar fins i tot a la cort reial.

Carles III va autoritzar la construcció d'un nou partidor i una construcció subterrània que creuant el terme d'Almassora isquera a cel obert ja en terres de Castelló. El 1787 van iniciar-se les obres del llarg túnel, amb un nou partidor, la Casa de les Reixes i la separació definitiva de les aigües. Una conducció d'una longitud de quasi 2 quilòmetres, que circula per davall de l'actual carrer de boqueres fins a l'aqüeducte "del barranquet" ja al terme de Castelló, amb una amplària de 2 metres i més de 2 de profunditat.

Resulta curiós el nom del carrer de boqueres, ja que fa referència justament a la séquia essent aquelles, les boqueres, els respiradors de la pròpia séquia, uns forats amb trapa que a més a més permetien en cas de necessitat l'accés al túnel.

A partir del barranquet entren les aigües al terme de Castelló, essent la partida de Fadrell la primera a rebre-les. La séquia major regava Fadrell de dalt i traient un braç, la séquia d'Almalafa, que regava Fadrell d'enmig i de baix.

La séquia continuava descoberta creuant els grups de Santa Teresa i Roquetes i creuant Castelló des de la partida de Censal, l'avinguda de Casalduch, fins al riu sec, passant per Governador i Caputxins, totalment descoberta fins als anys 70 del segle passat, quan la Confederació Hidrogràfica del Xuquer va donar diners per fer un caixer nou i cobrir el tram urbà de la séquia, tot i que des dels inicis del segle XX la séquia ja estava mig tapada a trams.

No va ser fins al 2002 quan definitivament la séquia "va abandonar" el pas per la ciutat. Més de 600 milions de pessetes van fer falta per modificar el canal de reg medieval que creuava el subsòl del centre, tot per evitar pèrdues d'aigua i filtracions que produïen humitats en soterranis i edificis de l'est de la ciutat. Un nou llit va traçar-se i ara discorre paral·lel a la ronda est. Records d'un passat, més o menys lluny`que cal no oblidar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada