El gremi de forners de Castelló és una institució que reuneix els flequers tradicionals de la ciutat per donar a conéixer i promoure el consum de productes de panaderia i pastisseria artesana, com a sinònim d'alimentació equilibrada i saludable.
Així els seus esforços se
centren fonamentalment a mantenir vives les tradicions gastronòmiques de la
ciutat, a la vegada que fer valdre i difondre la gastronomia típica a nivells
festiu, social i turístic.
Un col·lectiu que ha de
lluitar, per no quedar-se enrere, amb modes i creences, com el fals mite de què
el pa engreixa, o contra el pa econòmic de fermentació ràpida, rem químic o
pèrdua en fibra. I com ho fan? Amb treball i reinventant-se dia a dia.
La població canvia i les
necessitats també, de manera que els rotllets de Sant Josep, les figues
albardades, les pilotes de frare o la coca de creïlla, tradicionals dolços
castelloners, típic tots ells en festes, necessiten nous productes, noves
incorporacions.
Primer, el febrer del 2010
va ser "el fadrinet", pastís individual elaborat amb ametlla, ou,
orellanes d'albercoc, anís, figues, pinyons, moniato i mistela el que va
afegir-se a les postres tradicionals en festes de la Magdalena. Després, el
2016, va vindre "la flor de Lledó", dolç de pasta de full amb crema
de taronja i llimona confitada, per traslladar al paladar l'aroma de la
tarongina del maig castellonenc i les festes patronals.
Però calia anar més enllà i
no tan sols "crear llepolies", productes específics per a dies
determinats, calia promocionar "el pa de cada dia", i per això, calia
seguir reinventant-se.
És veritat que l'elaboració
del pa no segueix cap fórmula màgica, un bon pa no necessita res més que
farina, aigua i sal, un bon pastat, un bon forn i per descomptat unes
proporcions equilibrades. Però no tots els pans són iguals de bons, i tal
vegada anar més lluny havia de suposar a més a més d'una elaboració amb
ingredients de qualitat, una l'elaboració "a xicoteta escala",
artesanal, de manera que el pa resultant continuara sent un dels principals
aliments de la població, a la vegada que "els forns de sempre"
continuaren sent els motors de l'evolució social i econòmica de la ciutat.
Per això fa uns anys va
iniciar-se una campanya per promocionar el "pa artesanal de
Castelló", elaborat a mà, amb massa mare, farines de primera qualitat,
fermentació llarga, respectant el temps de repòs, el pesat i el format..., amb
el resultat d'un pa durador i que admet diferents formes de conservació.
I ahir, aprofitant que estem
en festes, un nou projecte que va néixer el 2018 gràcies a les sinergies
establertes pel Gremi de Forners amb diferents entitats castellonencs per
potenciar la gastronomia artesana de Castelló, va ser presentat.
Amb el suggerent nom de
"Pa del Castell Vell", podrem a partir del mes d'abril, veure i
tastar un pa preparat amb farina de blat de la província de Castelló, farina
d'ordi i farina de blat de moro, i un toc de panses i nous; un pa que com be
diuen els forners del gremi, neix amb l'objectiu de recordar la nostra
història, tenint ben present que els primers pobladors van habitar el Castell
Vell, i també el paper dels templers en la reconquesta cristiana del territori,
per la qual cosa i com a homenatge porta una creu en la seua escorça.
Una recepta creada pel
mestre major del Gremi, Josep Miró, i que cedirà a tots els mestres agremiats
per aconseguir un pa especial, amb una aroma i sabor deliciós gràcies a tots
els ingredients mediterranis que el conformen.
De segur que si està fet amb
"amor i paciència" com ve sent el treball del gremi castellonenc,
resultarà tot un èxit. Poc tardarem si Déu vol a tastar-lo...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada