La ciutat

La ciutat

dijous, 11 de març del 2021

Les coses pel seu nom: romeria versus festes... (VI)


Dijous de suspensió, noves reflexions...
marc jurídic, agendes atapeïdes, rapidesa i eficàcia festera, turbulències, valors contraposats, estratègies d’acció,  tot plegat resumit en un binomi: ajuntament i agilitat; dues paraules molt properes al diccionari però en massa ocasions contraposades, que ara, hui, em porten a lligar-les amb temàtica festera.

Ho deixa ben clar el règim jurídic establit per als organismes autònoms en la Llei 57/ 2003 de 16 de desembre, de mesures per a la Modernització del Govern Local, l'ajuntament  de Castelló havia de crear un organisme autònom que, regulat per uns estatuts, promoguera, fomentara i organitzara les Festes de la Ciutat. Aquesta mesura, tot i que va tardar a posar-se en marxa, va suposar que la Fundació Municipal de Festes es transformara en Patronat Municipal, i els seus estatuts de 1994, el 2012 foren substituïts per uns de nous.


Passat un temps, i no poques dificultats en la relació entre el govern municipal i el món de la festa, el congrés Magdalener del 2017 va considerar necessària la redacció d'uns nous estatuts per adaptar-los a la realitat de les festes, comptant amb la necessitat de potenciar les mateixes en tots els àmbits de la ciutat, recollint com a finalitat potenciar la gaiata com a element/monument diferenciador de les nostres festes i la llum com a element fonamental d'aquestes.

Uns nous estatuts que haurien de potenciar i emparar el protagonisme i la força que en les festes han irromput els diferents estaments, Gestora de Gaiates, Federació de Colles, Ens Col·laboradors i resta d'associacions que aporten amb el seu treball diferents elements per al desenvolupament fester. En definitiva uns estatuts que havien de buscar aglutinar esforços per tal d'engrandir totes les festes que a la ciutat es fan al llarg de tot l'any, no tan sols les de la Magdalena.


L'ajuntament a través de la regidoria de festes, va considerar convenient la creació d'una comissió que de manera continuada i en un model plural al llarg de tot l'any 2019 i primera part del 2020 va treballar les línies bàsiques, els eixos del que hauria de ser el nou text; en una segona fase, diferents membres festers designats per l'equip de govern, abans de l'estiu del 2020, van unificar en un document les propostes, lliurant, a la regidoria de festes per continuar el seu tràmit legal, el text-base consensuat que havia de reformar el funcionament de les festes principals de la ciutat.

Però com deia a l'inici, ajuntament i agilitat no sempre porten bona relació. Ha passat més de mig any i, tot i que hem sofert i encara estem sofrint les conseqüències d'una pandèmia, malgrat la suspensió de les festes de la Magdalena 2020 i 2021, la realitat és que no sabem si els estatuts estan a punt de veure la llum o no per a ser aprovats pel Consell Rector i, així ,poder continuar el procés legal d'aprovació definitiva pel Plenari Municipal.


Aquesta manca d'agilitat porta annexada tota mena de comentaris des de dins i des de fora del món fester:
que si el nou articulat recollirà uns preceptes «genèrics i oberts», que si es complementarà amb un codi de bones pràctiques, que si es modificarà el règim disciplinari, que si la menció als ens vinculats serà més "light", que si desapareixerà la Junta de Festes, que si, que si...


Siga com siga, no és admisible que, des dels serveis jurídics de l'ajuntament, o des de la regidoria o fins i tot des de l'alcaldia, s'allargue aquest procés i que no hi haja un calendari, una data concreta, per aprovar definitivament i posar en marxa l'esperada reforma de la norma per la qual han de regir-se les festes en els futurs anys.

Després de tant de temps passat, per aprovar definitivament la norma, no valen excuses com que cal que es normalitze l'activitat municipal, paralitzada per la situació d'alarma que viu la ciutat en l'actualitat, el que calen són compromisos i accions directes des de l'equip de Govern. Agradarà el que s'aprove o no, però pel bé de tots, pel bé de la ciutat i sobretot de les festes, cal presentar i aprovar els nous estatuts ja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada