La ciutat

La ciutat

divendres, 12 de març del 2021

Les coses pel seu nom: Romeria versus festes... (VII)

Sens dubte la crisi sanitària que estem travessant està condicionant-nos a tots la vida. A Castelló, com a tot arreu, les normes sanitàries que tots hem de complir marquen no només les nostres relacions familiars i socials, sinó tot el nostre dia a dia, més encara aquesta setmana de no festes en què, a mesura que va passant, va fent-se cada vegada més "costa amunt" en amuntegar-se els records dels diferents actes viscuts fa ja un parell d'anys i també molt abans.

Pregó, Romeria, Desfilada de penitents, Gaiates, Pujada al campanar, Encesa, Mascletades, Festivals infantils... són imatges de record. La melangia, el sentiment que es caracteritza per una tristesa indefinida, s'apodera de les ments i els cossos i es fa, a mesura que passen els dies, més palesa. Entenc que la decisió de suspendre la Magdalena per segon any consecutiu, va ser una decisió complicada, però alhora, sensata i responsable, però això no li lleva per tenir enyorança i molta nostàlgia.


Ahir mateix, el president Puig, en compareixença esperada va comunicar allò que tot ja imaginàvem, tampoc hi haurà "ma oberta" ni per Sant Josep ni per Pasqua. Pot ser només una suposició, però em sembla que anem tristos, resignats pel carrer, malgrat que la nostra capacitat d'adaptació ens diga que podem sobreviure a experiències que, per moments, ens semblen insuportables. Encara no és el moment, ni família, ni amics. Ens ha tocat viure aquest moment que molts voldríem que no haguera arribat mai i pocs pensaven que anara a durar tant.

I ara quan estem a punt d'encarar el que hauria d'haver estat el darrer cap de setmana fester, cal continuar conservant les ganes, ser valents, i fer festa de la no festa, i a aconseguir-ho ens continuen ajudant, com ho estan fent al llarg de tota la setmana, diferents col·lectius que mitjançant les xarxes socials ens conviden, tirant de l'arxiu històric i nostàlgic, a reviure alguns dels millors actes: Festival de Bandes, Desfilades, Homenatges, Magdalena Vítol...


Sota el lema, "Tornarem a gaudir-les", la Federació Colles de Castelló al llarg de tota la setmana està omplint les xarxes socials de l'alegria i diversió, amb la publicació en Facebook de fotografies de les colles, dels actes que se celebren diàriament, i amb una mena de concurs regala un pernil a la foto més valorada; podeu veure les guanyadores fins al dia d'avui, punxant al següent ENLLAÇ. 

També encara resta oberta la participació en un altre concurs, en aquest cas de dibuix infantil fins als 14 anys, que la Gestora de Gaiates ha convocat sota el lema: 'La teua Gaiata' per apropar i donar valor al monument i les tradicions de Castelló. Ací teniu les BASES. 


Tot i que ja ha acabat el termini de presentació vull recordar que també que un col·lectiu, adComunica, Associació per al Desenvolupament de la Comunicació,, va organitzar la setmana passada, amb la finalitat de promocionar el sentiment de castellonerisme cap a les nostres festes en un moment històric, un concurs de vídeos amateurs 'Magdalena 2021 a casa', una altra manera curiosa d'aprofitar la inventiva dels veïns amb la creació de vídeos casolans que revisquen i representen els valors de les festes de la ciutat de Castelló, valorant la riquesa cultural dels diferents actes i, sobretot, la creativitat. Esperem veure prompte els resultats...


Amics, com diu la cançó "tornarem" del grup català de pop-rock Lax'n'busto: "Tornarem a ser grans, hi tornarem/Quan sortim d'aquesta tempesta/Que amaguem rere rostre indiferent/Però cou i ens fa sentir que hi tornarem"... És temps de ser valents/És temps de ser conscients/.Que cal cor i cervell"..

Jo us convide en aquests dies finals de la setmana, si no ho heu fet encara, a participar en els concursos i a omplir Facebook, whatsaap, Instagram i altres xarxes, de fotografies, comentaris o reflexions, com una esperança, record i optimisme en un any trist per tots, però que passarà, i tornarem a estar tots junts una altra vegada i amb més força que mai, celebrant les nostres estimades, volgudes i anhelades festes.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada