La ciutat

La ciutat

dimarts, 5 de desembre del 2023

Dia internacional del voluntariat

Hui, 5 de desembre, dia 339 de l'any, és un dia especial, i ho és perquè fa tot just 38 anys, el 1985, l'Assemblea General de les Nacions Unides va acordar que el 5 de desembre se celebrara mundialment el Dia Internacional de Voluntariat, amb la finalitat de contribuir i sensibilitzar al públic de tot el món sobre el voluntariat des de tots els seus vessants.

Des d'aquell moment, a Castelló, sempre s'ha promogut la celebració amb un caràcter de reconeixement de la important tasca que fan els voluntaris i voluntàries que actuen organitzadament per mitjà de les entitats públiques o de les diferents associacions de caràcter més o menys privades, fins i tot, durant uns anys, el saló de plens de l'Ajuntament acollia amb un acte institucional la celebració i reconeixement d'aquelles persones voluntàries que dedicaven part del seu temps a accions solidàries.

És veritat que en cada persona voluntària hi ha uns valors concrets que la porten a desenvolupar aquesta tasca, i sempre, la persona voluntària és solidària i generosa, capaç de comprometre's, empàtica i respectuosa, sobretot si es tracta d'activitats relacionades amb persones.


També és ben cert
que cada dia que passa, a la nostra ciutat, en són més els camps que necessiten i es nodreixen dels voluntaris i, per tant, són moltes les possibilitats que s'obrin als veïns interessats. Associacions com Caritas, Asperger, Acast, Patim, Alzeimer, Esclerosis, Oxfam... reben amb els braços oberts aquells que volen dedicar-los part del seu temps i de les seues energies; d'altra banda, els hospitals, residències de gent gran o el mateix ajuntament a través del servei de protecció civil o servei de seguretat viària en entrada i eixida dels escolars dels centres educatius, han funcionat més que bé.


Tal vegada per aquests motius, el passat mes d'octubre l'alcaldessa de la ciutat va fer pública la notícia que Castelló comptarà amb una Oficina del Voluntariat
on inscriure's i des de la qual derivar als ciutadans a les organitzacions necessitades de recursos, i no fa massa dies, la darrera setmana de novembre, des de l'ajuntament, i amb motiu de la festa nadalenca dedicada als diferents col·lectius i associacions de majors que hi ha a la ciutat, va anunciar-se que ja es compta amb 17 persones per recuperar el servei de seguretat viària escolar.

No dic jo que siga només aquest tipus de servei de voluntariat, el que ajude les persones a sentir-se actives, i de passada prestar un servei molt valuós per a la societat, pensar així tot i que amb una tasca més que acceptable, seria incomplet, deixant de costat aquells que, mostren la seua cara més voluntària a través de l'esport, cas dels voluntaris de la fundació albinegra o dels centenars més que necessaris per a l'organització i bon desenvolupament de la marató de Castelló, l'esdeveniment Esportiu més important a la ciutat al llarg de l'any, organitzat pel club d'atletisme Running Castelló i el Patronat d'Esports.


Si afirmem que els voluntaris, del tipus que siguen, són una peça clau i un dels motius de fer avançar la ciutat, siga per la solidaritat o per l'ajuda desinteressada abans, ara i sempre, també la participació en activitats socials, culturals o esportives, en un espai públic, la ciutat, i unes responsabilitats comunes, arriben a generar una ciutadania més activa i una dimensió comunitària més oberta.

I sí, jo també sóc voluntari. En aquest cas per ficar el meu granet de sorra en aconseguir l'optimització dels recursos per una major funció social en la marató. Si vosaltres també voleu ser-ho només cal  ANOTAR-SE

Tots som vàlids en aquest vaixell del voluntariat, en qualsevol camp, només és qüestió de ganes, per això voldria acabar aquest escrit amb una frase d'un voluntari nicaragüenc que resum molt bé el que suposa aquest dia internacional:" Per molt petites que siguen les coses que fem, d'una manera o altra estem incidint en el canvi de les nostres realitats. Com a voluntari som agents del canvi social". I jo afegiria, en aquest cas del nostre poble, del nostre estimat Castelló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada