La ciutat

La ciutat

diumenge, 31 de desembre del 2023

"Las Provincias".

Quan vos acosteu a la cèntrica oficina de turisme de la plaça de l'Herba, a la casa abadia, a tocar del campanar, la plaça Major i la Cocatedral, a més a més de l'agenda cultural mensual, de la qual ja vaig parlar-vos ahir, podeu emportar-vos informació turística, més o menys actualitzada, de la resta d'esdeveniments i espais patrimonials dels principals pobles de la província, així com fullets explicatius de rutes senderistes, gastronòmiques o planós per facilitar el desplaçament i l'accés.

Sempre hi ha alguna novetat que s'ofereix posant-se, a l'abast dels curiosos visitants. També ahir va ser així i, al taulell-aparador disposat a l'entrada, a més del fullet indicador de tota la programacions especial que a la ciutat tenim en aquests dies amb motiu de les festes de Nadal, editat en bilingüe castellà-valencià, i d'un fullet complementari, dels actes nadalencs programats al Grau, en aquest cas editat només en castellà, vaig trobar-me una revista, amb un suggerent i llarg títol: "Las provincias 2024.Especial 52 fines de semana en Castellón" acompanyat a la mateixa portada per un subtítol "Ideas y propuestas para disfrutar todo el año de una provincia por descubrir" tot sobre un fons amb una fotografia de gran qualitat d'un dels ports i pobles costaners del nostre territori.


Una revista que "gratuïta" convidava a agafar-la i que des del primer moment en què va estar a les meues mans va despertar-me molta curiositat.
I no tan sols per la qualitat del paper, ni per les 84 pàgines, totes a tot color i amb multitud d'il·lustracions, si més no pel seu inicial títol "Las Provincias 2024" amb la mateixa tipologia de lletra que empra el conegut diari amb el mateix nom "Las Provincias" editat a València i d'inspiració conservadora i anticatalanista, que en l'actualitat pertany al grup Vocento compartint la direcció amb la històrica família propietària Reyna Domenech-Zarranz Domenech, que encara manté part de l'empresa Federico Domenech S.A, fent-me pensar si hi hauria alguna relació directa entre aquesta publicació i l'esmentat diari.


Vaig buscar els crèdits editorials que no vaig tardar a trobar,
tot just a la pàgina 3, descobrint que, possiblement tot i no estar numerada en la portada, estiguem davant d'una publicació amb aspectes de continuïtat, ja que allí si diu que és aquell el número 1, a la vegada que venia a confirmar-me les meues sospites inicials, estava editada per Federico Domenech S.A. i que la publicitat era gestionada per "lasprovincias.es".

Però els meus dubtes no estaven del tot resolts, aquella revista que, amb una tirada desconeguda, pel paper, nombre de pàgines i tintes emprades costaria prou diners, algú l'havia encarregada i pagada. Quí? Pel seu contingut amb propostes que abastaven des de l'Alcora fins Tírig, passant per Borriana, Benicàssim, Alcalà, Culla, Espadilla, Benassal, o la mateixa ciutat de Castelló, semblava podia ser un encàrrec de la Diputació, però era curiós que no apareguera cap referència ni logotip d'aquella institució.

Serà cosa de l'ajuntament de la ciutat? Serà una idea de l'equip de govern municipal? Haurà eixit la proposta de la nova regidoria de turisme? Tal vegada serà així, hi ha moltes possibilitats, ja que a més a més d'una ampla entrevista a la nostra alcaldessa, que ocupa les primeres pàgines i on es ressalta que "l'objectiu de la ciutat és desestacionalitzar el turisme a Castelló", a la contraportada apareixen els logotips, ara si, del nostre ajuntament i de turisme.


Si és així, resulta molt curiós que amb diners municipals es faça propaganda provincial no us sembla?, d'altra banda, que l'empresa beneficiària de l'edició siga, quina casualitat, "Las Provincias", una empresa del cap i casal, "de la corda del PP", però d'escassa transcendència periodística i incidència a la nostra ciutat resulta rar, massa rar...

Per no parlar de la llengua emprada en totes i cadascuna de les seues 84 pàgines, única i exclusivament el castellà, quan la majoria dels pobles i elements ressenyats tenen com a oficial el valencià. És possible que qui la pague argumente que està escrita en castellà perquè està dedicada majoritàriament als forasters, als ciutadans de la resta del país i fins i tot estrangers. Tal vegada serà així, però editada per una empresa de reacció conservadora, altaveu i guia de la dreta valenciana, i pagada en diners públics, i íntegrament en castellà no sé fins i tot si és ètic.

Del contingut que podeu observar punxant a l'enllaç PROPOSTES res a dir, ací de segur estem tots d'acord, la nostra terra i la nostra gent són únics per gaudir, viure i compartir cada dia de l'any.

De totes maneres aquesta és només una més de les meues reflexions, com vaig fent tantes vegades en temes i dies anteriors i, intentaré esperonat pels vostres ànims, continuar fent el 2024 que tot just ja toca a la porta. Amigues i amics us desitge que tingueu, que tinguem, un bon any ple d'opinions i comentaris, senyal que continuarem estant vius i estimant el nostre poble!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada