La ciutat

La ciutat

divendres, 8 de desembre del 2023

Els temps canvien...

Hui és del dia de la Immaculada Concepció. Vaja per davant la meua felicitació a totes aquelles "Conxes, Immes i Macus", que hui celebren el seu sant. Un dia festiu, una festa de carácter religiosa que fa referència a la concepció de la Mare de Déu, nascuda sense pecat ni culpa fins a la mort, tal com indica el dogma de l'Església catòlica recollit el 8 de desembre de 1854 .

Un dia, el de hui, escollit perquè, segons la tradició, la Mare de Déu va néixer un 8 d'octubre i que, per tant, es calcula que va ser concebuda el 8 de desembre, en comptar els nou mesos de gestació abans del naixement de qualsevol persona. L'origen de la festa religiosa data del segle XIX, però a Espanya va començar a celebrar-se celebrant des del 1644, commemorant l'anomenat miracle de la Batalla d'Empel, que va succeir entre els dies 7 i 8 de desembre de 1585 a la coneguda com a guerra dels Vuitanta Anys. Es diu que un soldat va trobar una figura de la Immaculada Concepció mentre cavava una trinxera, i els soldats van resar encomanant-s'hi perquè tenien una situació molt difícil per guanyar la batalla. L'endemà al matí, es va descobrir que el riu proper al camp de batalla s'havia congelat, amb un vent sobtat i molt fred, cosa que va permetre que les tropes espanyoles pogueren fugir pel gel i atacar per sorpresa els seus enemics, aconseguint guanyar un combat sobre el qual no tenien gaires possibilitats al principi.


Un dia en què a més d'honorar la Mare de Déu, per molts anys va dedicar-se per extensió del seu amor i les seues virtuts, a totes les mares, a l'amor filial, garantia de fidelitat i presència continua, des de la terra o des del cel, i guarda continua envers els fills.

És veritat que la nostra generació estem acostumats a celebrar el Dia de la Mare el primer diumenge del mes de maig, però no sempre va ser així, ja que des del segle XVII i fins al 1965, any en què es va decidir traslladar de data, la celebració en homenatge a les mares sempre va ser el dia 8 de desembre, coincidint amb la festivitat de la Immaculada Concepció.

Però els temps canvien, i si fins aleshores la festa en honor de totes les mares tenia un caràcter únicament religiós, a patir d'aquell 1965 comença la transformació acabant per imposar-se un model de festa més comercial, convertint-se més en una jornada per gastar i comprar regals que per venerar veritablement la figura materna.


La principal raó que va influir i molt en aquella decisió de traslladar la data del Dia de la Mare des del 8 de desembre fins al mes de maig, va ser que els propietaris dels comerços i grans magatzems volien per a tal dia un model de festa més consumista.

Aquest canvi dràstic de data, en una Espanya Franquista, no podia quedar en una simple celebració comercial, per la qual cosa, astutament, es va posar el primer diumenge de maig, al·legant que aquest era l'inici del "Mes de Maria" i, per tant, el de totes les mares.


En aquest més de mig segle que ha passat des de llavors, la festivitat de hui com a antic Dia de la Mare, a més de no ser ja quasi recordada per ningú, tot i continuar sent festiu, ha perdut, per a la gran majoria de persones, qualsevol simbologia religiosa;
unit al fet que des de 1983 per allò de la celebració de la Carta Magna, el dia 6 també és festiu, són dates que, venen com anell al dit, perquè nombrosos veïns aprofiten per a fer-se una escapada i gaudir d'unes petites vacances, més encara en aquest 2023 en què els dos dies han caigut força bé per poder gaudir d'un pont, dimecres i divendres, permetent que, tot i l'esforç de l'equip de govern municipal per omplir d'actes els carrers i places de la ciutat, hagen estat molts els veïns que hagen triat gaudir d'un llarg cap de setmana, fora de casa.

I és que els temps canvien, els nous i més moderns mitjans de comunicació faciliten els desplaçaments, i el turisme actiu, l'ecoturisme i fins i tot el gastroturisme, s'imposen assolint xifres de rècord. I és que evolucionar, canviar, és sinònim de vida lliure i activa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada