La ciutat

La ciutat

divendres, 29 de desembre del 2023

Fer polítiques diferents...

Fer política municipal és decidir, prendre decisions que afecten la societat i, sobretot, aplicar-les de manera coherent. En funció dels darrers resultats electorals i dels pactes de govern, a Castelló des de fa mig any tenim un nou equip de govern, i en conseqüència una nova forma de fer política, en aquest cas un "full de ruta" marcat pels acords PP + VOX i que es manifesten en un procés de decisió basat, fonamentat i recolzat en uns nous pressupostos municipals per l'any 2024.

El passat dimecres la Junta de Govern Local va aprovar el seu primer pressupost municipal, el del 2024, descrit com el més elevat en la història de la ciutat i que arriba a gairebé 216 milions d'euros.

Un pressupost que creix en algunes partides a costa de reduir o fer desaparéixer unes altres d'acord amb els nous criteris, encertats o no?, d'aquells en qui recau la responsabilitat del govern.


L'anterior equip de govern municipal
PSOE+Compromís, tenia en el seu full de ruta, com a acte de justícia, entre d'altres, donar impuls a les polítiques de cooperació internacional dins l'anomenat fons municipal d'Ajuda Oficial al Desenvolupament, i que va concretar-se en el pressupost del 2023 amb una partida de 60.000 euros per recolzar projectes que el Comité Espanyol de l'Agència de Nacions Unides per a la població refugiada palestina (UNRWA) portava a termini.

Malauradament i des de fa uns mesos no paren d'arribar-nos notícies de l'escalada del conflicte Israel-Palestina que, després d'anys normalitzant la situació d'ocupació del poble palestí, estan fent saltar totes les alarmes al sistema internacional, agreujant-se considerablement, cada dia que passa,  la situació de la població civil.

Hui mateix m'arriba via WhatsApp una petició de signatura de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat CEA(R)  per presentar al Ministeri de la Presidència, on es demana posar fi a la violència i activar corredors humanitaris que asseguren l'entrada d'ajuda per la població civil al territori de Gaza.


I vet per on, per allò de les polítiques diferents, al mateix moment analitzades les diferents partides pressupostàries del nou pressupost municipal, ens adonem com per aquest 2024 el nostre govern municipal de PP+VOX, ha decidit suprimir aquella partida, aquells 60.000 euros, que l'anterior govern destinava als projectes de l'URNWA.

Amb quin criteri? Qüestió d'escrúpols? Qüestió de moral? Fàcil, polítiques diferents... en aquest cas i mirat fredament, sembla que la nostra alcaldessa no té cap interés per les víctimes de la massacre Palestina.

Sembla que aquella missió que apareix al web municipal en l'apartat de drets socials i en concret a la cooperació, desenvolupament i solidaritat,  i els seus valors i principis, impulsant una solidaritat internacional que implique conjunt de la societat de la ciutat de Castelló de la Plana, no estan en l'agenda prioritària del nostre equip de govern. Llàstima.


És veritat
que prioritari per qualsevol govern municipal és treballar per aconseguir l'estabilitat que els veïns es mereixen, però eliminar una partida dedicada a la solidaritat internacional que no arribe al 0,03% del pressupost global general, no crec siga demanar massa.

No sóc jo ningú per exigir responsabilitat política del govern municipal de la meua ciutat enfront d'aquell conflicte palestí-israelià, però m'agradaria que, amb un enfocament més constructiu, la nostra alcaldessa rectificara i recuperara aquella partida.

De segur, ajudaria, encara que només fos una mica a pal·liar greus deficiències socials fins que des de la comunitat internacional s'assolisca cristal·litzar una pau duradora per a la població dels territoris ocupats i del mateix estat d'Israel. Aquest és si més no el meu desig; mentrestant només puc signar la petició unint-me a les moltes veus que demanen l'activació del corredor humanitari de manera urgent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada