La ciutat

La ciutat

dissabte, 23 de desembre del 2023

Ja el dia és arribat...

Després de mesos d'assaig i fer-se la vesprada d'ahir el darrer al marc del teatre principal, hui, aquesta vesprada-nit tornarà a representar-se a la nostra ciutat el tradicional retaule costumista castellonenc el "Betlem de la Pigà".

Des d'aquell llunyà 21 de desembre de 1980, salvades diferents dificultats, remodelació de teatre i pandèmia inclosa, sense contar les representacions efectuades aquell mateix 1980 al teatre Micalet , en dues dates diferents l'any 1981 al teatre principal de València i l'any 1990 al teatre municipal d'Aldaia, la d'aquesta vesprada serà la trenta-huitena vegada que el nostre coliseu aixecarà el teló per donar cabuda als textos del poeta M. Peris i les músiques de na Matilde Salvador.

I és que després de més de quaranta anys el Betlem de la Pigà s'ha convertit en tot un clàssic dins el Nadal castellonenc, de manera que malgrat tots els intents públics i privats d'avançar, amb diferents actes, les tradicionals dates, a Castelló Nadal comença realment quan des del centre de la Vila, una hora abans de l'inici de la representació, unacolorida i variada cercavila, convida a veïns i forasters no només a presenciar la representació, si més no també a sentir-se partícips d'aquesta.


Un betlem, el de la Pigà, que cada any es transforma i renova
, que no deixa indiferent no ningú, que convida a "carabassa ben torrà" i a llançar espontàniament "Vitols" en diferents moments i escenes, i que amb la particularitat de fer nàixer el Nen Jesús a Castelló, barrejant elements i personatges de la religió cristiana amb els de la cultura popular del poble, ha servit d'inspiració a altres representacions en poblacions i comarques veïnes i germanes, cas del celebrat a l'Alcalatén, a Costur, que en aquest 2023 ha arribat, de la mà d'Alícia Pastor i l'Associació Cultural "La Fontanella" a la seua 27a representació, o de la representació molt particular que se celebra a Benicarló, "L'Estel del Collet", obra escrita per Jaume Rolindez en la que, de manera satírica, els sants i el poble entren en comunió per reflectir també l'actualitat del moment, i que arriba en aquest any a la seua 26 edició.

Uns betlems que any rere any, representació rere representació, exhaureixen les entrades dels espais on es representen. Deixant de banda els textos i les músiques que els acompanyen, cal preguntar-se on rau l'èxit d'aquells, i la resposta és ben senzilla, tots es basen en el costumisme, en la tradició i les anècdotes d'actualitat que, traslladades en clau humorística, reflecteixen la manera de ser i viure de cada comunitat.


Però tornem a casa,
a Castelló. És veritat que el nou equip de govern de l'ajuntament per fer realitat el canvi que anunciaven als programes electorals, en aquestes darreres setmanes ha llançat la proposta "Castelló és Nadal" recolzada amb guarniments lluminosos, desfilades d'animació, tallers i altres activitats que es realitzen en els diferents carrers i places de la ciutat, però torne a dir, a Castelló, des de fa més de 40 anys, Nadal arriba hui, amb la representació del Betlem de la Pigà.

I així ho vam entendre fa ja 43 anys més de 200 persones de diferents col·lectius culturals de la ciutat, llançant-nos a una empresa inicialment incerta, gens fàcil ni senzilla, a un comboi que ens portava a sentir l'orgull d'allò ben nostre i que ara, des de la distància temporal i assumit el relleu d'una segona i tercera generació "d'artistes", tots podem continuar sentint des de la bocana del teatre principal allò de "carabassa ben torrà al Betlem de la Pigà".

I com aquell altre moment, com el dia de la Romeria, hui també podem dir que "ja el dia és arribat" fent vots perquè per molts anys més puguem continuar gaudint tots d'un betlem, el de la Pigà, que ja és una mica de tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada