La ciutat

La ciutat

diumenge, 25 de febrer del 2024

A la Magdalena en tren!!!

Tal dia com hui de 1978 començaven les festes de la Magdalena. L'alcalde el senyor Pla i el president de la Junta Central, el senyor Carot, mostraven la seua preocupació per trobar una confluència entre els actes tradicionals, que havien de perdurar, i uns nous aires que l'evolució festera al compàs dels nous temps marcava, i que es manifestava any rere any, en una participació popular cada vegada més gran.

La participació massiva dels veïns i visitants en la romeria feia necessari prendre noves mesures, per evitar la incomoditat evident que ocasionaven les llargues cues de vehicles que intentaven accedir a l'ermitori i, a la vegada, buscar noves zones d'aparcament per facilitar un accés ràpid i amb tota la seguretat possible.


Fruit d'aquesta preocupació va sorgir la idea de buscar un complement "a l'autobús romer", servei que l'empresa Autos Mediterràneo anava realitzant amb eixides des del carrer Sant Roc, plaça del Rei o "la Farola", des de feia ja uns quants anys, obrint la possibilitat de fer també el trasllat emprant el tren, iniciant-se converses amb els responsables de Renfe.


D'aquelles converses entre les dues administracions, la ferroviària i la municipal va eixir un nou acord que suposava un major grau d'implicació del servei de rodalies de Renfe amb la ciutat, que vindria a millorar l'accessibilitat a l'ermitori en aquell dia tan assenyalat, fet realitat en el que va anomenar-se des d'aquell any el "tren magdalenero".

De manera que tal dia com demà, fa 46 anys, entre les 9 i les 11 del matí en sentit d'anada i entre les 12:30 i les 14.30 en tornada, per primera vegada en la història de les renovades festes, un comboi especial, amb banderoles penjant al capdavant de la màquina, va estar fent viatges entre l'estació de Castelló i el baixador de Les Palmes.

L'èxit va ser tant que des d'aquell moment i sense faltar cap any, arribat el dia de la romeria el tren magdalenero pren protagonisme, contant-se per milers, famílies senceres, grups d'amics, veïns i vistants, romeus tots, que per la comoditat que representa, fan habitual aquest mitjà per desplaçar-se fins als voltants del turó. En aquest dia el baixador de Les Palmes es converteix en un riu de gent disposada a complir amb la tradició.

No cal dir que tant els trens com la freqüència dels viatges han anat canviant amb el pas dels anys, contant-se tota una història festera al seu darrere, entelada per algun succés, cas de l'accident ocorregut el dia de la romeria de 1984 en què un dels trens magdaleners que traslladava als romers fins a l'estació de Les Palmes va atropellar cap a la una del migdia el menut José Carmona Flores, sordmut, causant-li la mort a l'acte. Encara que el tren va emetre els corresponents senyals acústics per avisar-lo, va ser la seua sordesa la que li va jugar una mala passada. El xiquet estava tan distret sobre la via que ni tan sols se'n va adonar quan una veïna el va voler avisar llençant-li pedres. Tot va ser impossible.


Ja dins el segle XXI
, i en concret l'any 2013, essent alcalde el senyor Bataller i regidor de festes el senyor Torres, a més a més d'allargar-se el servei fins a les 18:00 hores, amb motiu del 150 aniversari de l'arribada del tren a Castelló, va editar-se un bitllet especial commemoratiu, rememorant el disseny dels antics bitllets ferroviaris del segle XIX; un bitllet que facilitava l'anada i tornada a la rodalia de l'ermitori per un preu de 3,5 euros.

Si els primers anys la freqüència dels viatges estava molt limitada, a mesura que els anys passaven i el servei es consolidava, aquella anava en augment, de manera que d'uns horaris fixos va passar-se a un horari continuat al llarg de tot el dia, circulant els trens en funció de l'afluència de persones que volen fer ús del servei, aproximadament cada 25 minuts i una durada del trajecte d'uns 5 minuts.

I la història continua, el diumenge vinent novament els castellonencs serem romeus i novament Renfe vol prestar aquest servei anunciant que tornarà a activa el tren magdalener oferint 10.000 places, en horari continuat des de les 09.15 fins a les 17:30 amb una cadència de 25 minuts.

A peu o en qualsevol classe de vehicle, estic segur que veurem fins i tot algun patinet, el diumenge tots tenim una cita amb la nostra història i les nostres tradicions. És igual com arribem, el fet és trobar-nos i retrobar-nos, unint-nos un any més per la tradició, el record i la festa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada