La ciutat

La ciutat

divendres, 16 de febrer del 2024

Inauguracions i presentacions... De vegades cal triar.

 "Hoy està de enhorabuena/ la Ciudad de Castellón/y estrenar tan linda escena/ colma toda mi ambición./ Sala bella y elegante/ y hermosura por doquier/ un conjunto más brilante/ yo no espero nunca ver."

Aquestes paraules les va escriure el llibretista, senyor Mariano Pina Dominguez perquè la tiple i bellíssima senyoreta Petrel, les cantara en un moment de la seua actuació en l'acte de representació de la sarsuela "El angel guardian", com a homenatge a un esdeveniment que va tenir a la nostra ciutat en vil en un temps passat.

Va ser l'octubre de 1890 quan van iniciar-se les obres, i el 15 de febrer de 1894 quan va ser inaugurat amb la sarsuela abans esmentada. Parlem del Teatre Principal de la ciutat, construït sobre l'antic hort de Cisternes, a tocar de la plaça de la Pau.

La casualitat va voler que ahir, tot just el dia en què es complien 130 anys d'aquell solemne esdeveniment cultural, la ciutat visquera un parell d'actes, que tot i no revestir la majestuositat d'aquella inauguració, va comptar també amb una amplíssima representació ciutadana, en aquest cas del món fester, començant per Madrines, Madrines Infantils, Presidents i Presidents Infantils de moltes de les Gaiates, la presentació dels "llibrets" de les associacions 1 "Brancal de la Ciutat" i 8 "Portal de l'Om".


No eren aquests els primers llibrets que es presentaven
, ens acostem a les festes i altres gaiates ja havien presentat els seus treballs, cas de la 15 "sequiol" amb un llibre dedicat en tots els seus articles a la Mare de Déu de Lledó, en aquest any del centenari de la coronació, i que no tinc cap dubte constituirà una font de documentació molt important al voltant de la figura de la Lledonera, el de la 5, "Hort dels Corders" dedicat a la ceràmica i el seu patrimoni a la ciutat o el de "La Farola-Ravalet", la gaiata 6, dedicat a l'aigua, element bàsic, imprescindible i necessari, amb acurats articles que incideixen en diferents vessants.


Com hom no té el do de la ubiqüitat, d'estar alhora a tot arreu, vaig haver d'elegir, de prioritzar.
El teatre, tot i estar ahir d'aniversari, va descartar-se ell sol; l'IVC m'ho va posar fàcil, no hi havia programació. Des dels passats 3 i 4 de febrer en què va representar-se la comèdia "hechos y faltas" i la producció infantil "Parade. El circo de los valientes", i fins al pròxim cap de setmana 17 i 18, en què es presenta la comèdia "Perquè t'estime, que si no..." de l'actor, director i dramaturg valencià Carles Alberola, el coliseu roman tancat.

Descartat el teatre, després de rebre la corresponent invitació, pe haver contribuït en un article als llibrets, havia confirmat l'assistència a les presentacions de la 1 i la 8. Naturalment, ho havia fet perquè inicialment "el brancal de la ciutat" presentava el seu llibre dimecres 14 i "Portal de l'Om" el dijous 15, però circumstàncies de darrera hora van fer que s'ajornara la presentació del 14 passant al 15 i encavalcant-se amb l'altra.


Calia triar. Per lògica, vaig decantar-me per assistir a aquella invitació que havia confirmat abans, tot i que canviava de dia, no sense lamentar-me per no poder acompanyar els amics de la 8.

Un gran llibre el dels amics de la 1, que recull la història de tots els parcs i les zones verdes de Castelló, com van sorgir, la seua evolució i fins i tot relats novel·lats del que representen, com també supose ho serà el del "Portal de l'Om", que prompte espere tenir a les meues mans.

I la història continua. A la calor del bon ambient que ja es respira a dues setmanes de l'inici fester i amb l'agenda reblida d'actes culturals, presentacions de publicacions, Galanies o reunions de Consell Rector de Festes, només cal anar mirant al cel i esperar que el temps ens acompanye...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada